Billig strøm kan koste deg dyrt

Foto: (Scanpix)

Flere strømleverandører selger nå strøm med tap. Som kunde bør du være varsom. Forbrukerrådet advarer nemlig mot kontraktsbetingelsene til en rekke av de rimeligste strømleverandørene.

Kampen om kundene i strømmarkedet er knallhard. Flere leverandører driver regelrett priskrig, og de billigste i markedet selger nå strøm til en pris som knapt dekker innkjøpskostnadene og moms.

Samtidig opererer flere med såkalt akonto-betaling. En sjekk TV 2 Nettavisen har foretatt, viser at tre av de ti rimeligste strømleverandørene i landet tar seg betalt for kilowattimene på forhånd.

Forbrukerrådet har tidligere kritisert leverandører som opererer med akonto-betaling, og viser til at kundene tar en unødvendig høy risiko.

- Du tar risikoen
- Som kunde økes risikoen når du betaler for en vare eller tjeneste på forskudd. Faren er at du ikke får levert det du har betalt for, sier økonomisk rådgiver Lasse Billington i Forbrukerrådet til TV 2 Nettavisen.

Forbrukerrådet har ved flere anledninger tatt til orde for at akonto-betaling bør forbys i strømmarkedet.

- Vi er skeptiske til forhåndsbetaling, og ønsker at bransjen går bort fra denne praksisen. Et alternativ er å innføre hyppigere måleavlesninger og faktureringer, slik at leverandøren kan dekke opp sine økonomiske forpliktelser, sier Billington.

Flere tusen tapte penger
Billington viser til at akonto-betaling har kostet strømforbrukere dyrt i tidligere år.

- Det som er det verste tenkelige utfall er at man betaler en strømregning på forskudd og at selskapet går konkurs. Da taper du de pengene. Vi har jo også en historikk på at et par leverandører har gått konkurs, og at folk ble sittende igjen med tap, sier han.

Risikoen fikk flere tusen forbrukere erfare under krisevinteren 2002/2003. Da måtte både Kraftkompaniet Vest og Articentel Energy trekke seg ut av markedet, fordi de ikke klarte å innfri forpliktelsene sine. Kundene ble overført til andre leverandører og måtte betale strømregningen en gang til.

Prøver igjen
Daglig leder Jo Børre Eikås var en av gründerne bak Kraftkompaniet Vest. I dag er han tilbake i strømmarkedet med den ferske leverandøren Total Energi. Også her opereres det med akonto-betaling.

- Vi ser ikke helt at dette er et stort problem. Vi har fakturering ut til kundene annen hver måned, og dermed vil det ikke opparbeides store utestående beløp verken den ene eller andre veien. Vi må ha et betalingssystem som står i samsvar med de krav vi blir møtt med på kraftbørsen, hvor det er daglig fakturering, sier Eikås til TV 2 Nettavisen.

Problemet som oppsto vinteren 2002 ble forårsaket av prisene på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool som økte voldsomt på kort tid. På grunn av varslingsfristen på 14 dager for prisoppgang fra strømleverandører, ble mange satt i en situasjon hvor de måtte selge billig, og kjøpe knalldyrt.

- Hvis en ekstrem situasjon skulle oppstå igjen vil vi gå over til månedlige faktureringer til våre kunder, bedyrer Eikås.

Selger med tap
Den lille strømleverandøren har gått ut med en aggressiv prisprofil, og selger i dag strøm til 30,40 øre per kilowattime. Spotprisen i markedet pluss moms gir en pris på 33 øre kilowattimen.

- Vi regner med å måtte sette opp prisen snart, sier Eikås.

Han mener det er for strenge betalingsbetingelser satt for strømleverandørene i markedet. Hvis det samtidig gjøres vanskeligere for leverandørene å ta seg forhåndsbetalt, vil det minske muligheten for å etablere seg som leverandør.

Telinet Energi er også blant de billigste på strøm i landet, og også her tas det betalt akonto. Men det er ikke bare blant de mindre leverandørene at praksisen med å ta betalt på forhånd benyttes. Også kraftgiganten Hafslund sender ut regningen før strømmen er levert.

La om ved nyttår
Informasjonssjef Kjell Stamgård opplyser at Hafslund har tatt forhåndsbetalt på produktet Hafslund Direkte siden årsskiftet.

- Vi valgte å gjøre det slik fordi vi vil prise oss mest mulig konkurransedyktig. Derfor har vi strippet det produktet helt for å kunne tilby en lavest mulig pris, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Hvordan ser dere på at Forbrukerrådet er skeptiske til leverandører som tar seg forhåndsbetalt?

- Hovedpoenget er at det har en verdi for oss å få betalingen inn på et tidligere tidspunkt. Jeg ser den risikoen som kundene løper når de knytter seg til nystartede selskaper, men vi ligger tross alt ikke der, sier Stamgård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.