Elsykler har blitt virkelig populært i vårt bratte land. Med en elmotor som gir deg masse hjelp opp til 25 km/t, er det mye enklere å tilbakelegge både korte og mellomlange distanser på sykkel.
Men nå er det i ferd med å seile opp et alternativ: Elektrisk moped.
– Hvis valget står mellom elsykkel og en elmoped, og en tenker at det er en enkel måte å komme seg rundt på i hverdagen, så er scooter et godt valg, i alle fall hvis man ser bort ifra aspektet trim, sier Jan Harry Svendsen, MC-ansvarlig hos NAF.
– Elektrisk MC er ubegripelig lettkjørt, og jeg tror det er et marked vi kommer til å se at vil øke, legger han til.
Lavere pris
I mars innførte Enova en ny støtteordning for elektriske 2-hjulinger. Den gir kundene en kontantstøtte på 3500 kroner for kjøp av elektrisk moped. Støtten øker til 25.000 kroner for tung MC.
– Motivasjonen vår for å gi denne støtten, er å introdusere utslippsfri transport for nye generasjoner, samt foreslå elmoped/-scooter/-motorsykkel som kjøretøy nummer to i husstanden, sier pressesjef Eiliv Flakne i Enova til Nettavisen.
Det som gjør støtten ekstra interessant er at elektriske scootere allerede har priser som er svært konkurransedyktige sammenlignet med elsykler, blant annet på grunn av momsfritak. Priser noe over 20.000 kroner er normalen, men det finnes også en rekke modeller som er enda billigere. Med støtten fra Enova presses prisene enda lenger nedover.
Elsykler har i de fleste butikker priser fra rundt 20.000 kroner, mens du gjerne må opp til rundt 30.000 kroner for en modell med skikkelig dreiemoment som hjelper deg opp de bratteste bakkene.
Mopeder krever til gjengjeld forsikring og trafikkforsikringsavgift, som gjerne ligger et sted mellom 100–150 kroner i måneden. Du må også ha mopedlappen eller førerkort for bil.
Avgiftsfri og billigere
Gunnar Falk hos MC-butikken Cross Centeret Snellingen i Oslo forklarer årsaken til at elmopeder kommer godt ut sammenlignet med sykler:
– Det er store volum av én enkelt modell, samt at det ikke merverdiavgift på elmoped. Samtidig er det ekstremt fokus på vekt på elektriske sykler, noe som medfører bruk av dyrere råmaterialer, sier han til Nettavisen.
Dette bekreftes av elsykkelimportører Nettavisen har snakket med, som både snakker om dyre enkeltkomponenter, og at stål i mange tilfeller er byttet ut med aluminium og magnesium.
Bedre ytelse
Til forskjell fra elsykler, har elmopeder de samme begrensningene som vanlige mopeder. Det betyr at maksfarten er 45 km/t, i stedet for 25 km/t på elsykler. For å få til dette har de betydelig kraftigere motor.
Ifølge Falk kan ytelsen på elmopeder være bedre enn på vanlige mopeder:
– Det varierer fra modell til modell. Vi forhandler både NIU og det mest solgte bensinscooter merket i Norge: Peugeot. Den bestselgende modellen fra NIU er tydelig sprekere i akselerasjon og bedre på å holde farten oppe i bakker enn bensinscooteren. Toppfart er uansett begrenset til 45 km/t, påpeker han.
Batteriene varierer i størrelse, men praktisk rekkevidde er typisk oppgitt 40 til 70 kilometer.
Stor suksess
Fra ordningen med støtte ble innført i mars i fjor, har Enova utbetalt støtte til drøyt 1100 personer som har kjøpt ny elektrisk tohjuling. Rundt 800 av disse er mopeder.
– Etterspørselen var allerede god hos oss, og økte merkbart da Enova-støtten plutselig og overraskende tredde i kraft, sier Gunnar Falk hos Snellingen.
NAF: Dette bør du tenke på
Elektriske mopeder blir for tiden solgt både gjennom tradisjonelle forhandlere, samt et ganske rikt tilbud fra nettbutikker – inkludert butikker med base i utlandet. Mange selger produkter som ser veldig annerledes ut.
Elektriske mopeder har typisk et lavere vedlikeholdsbehov enn tradisjonelle mopeder, men MC-ansvarlig Jan Harry Svendsen i NAF mener man bør sjekke ut én ting før man kjøper:
– Elmopeder er ikke helt vedlikeholdsfritt. Det er for enkelt å si at du må sjekke bremsene dine og fikse de hvis det er noe galt, som man kan få inntrykk fra hos enkelte. Vær helt sikker på at man har deler tilgjengelig i Norge, og at det er et serviceapparat rundt det, anbefaler han.