Billigere øl - dyrere brus

Matmomsen ble halvert i 2001. Likevel har prisene på brus, melk og kylling føket til værs. Øl og kjøtt har gått andre veien. Sjekk hva som er blitt billigere og dyrere.

11.02.04 16:08

Momsreformen på matvarer ble iverksatt 1. juli 2001. Dette innebar at matvaremomsen ble redusert fra 23 til 12 prosent.

Samlet nedgang
Samlet sett er prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer redusert med 3,4 prosent etter reformen. Det er grønnsaker og frukt som har gått mest ned, viser tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Prisen på øl har samtidig sunket med 7,3 prosent i perioden, og det til tross for at momsreformen ikke inkluderte alkoholholdig drikke.

Men likevel har prisene i enkelte varegrupper steget.

Brus og mineralvann steg mest
Spesielt er det brus og mineralvann som peker seg ut i negativ retning. Fra juni 2001 til desember 2003 steg prisen på disse varene med seks prosent. Generell prisvekst i samme periode lå på 4,1 prosent.

- Det reelle prisbildet er et annet, grunnet sterk priskrig på brus. En stor del av brusvolumet selges til kampanje- eller tilbudspriser, som ikke fanges opp av slike indekser, sier informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

Prisen på fjørfe har steget nest mest, med fire prosent, mens kaker ligger hakk i hæl på pluss 3,9 prosent. Også prisene på svinekjøtt og melkeprodukter har økt.

Kjøtt og øl gikk ned
I den andre enden av skalaen er friske grønnsaker. Her har prisen sunket med 13,5 prosent. Bearbeidet kjøtt ligger like bak, med en nedgang på 12,4 prosent. Ølprisene har sunket med 7,3 prosent.

Det er de importerte varene som har hatt størst prisreduksjon. Siden juni 2001 har prisene på norskproduserte matvarer med importerte råvarer blitt redusert med 13,9 prosent, mens matvarer produsert i utlandet hadde en reduksjon på 11,5 prosent. Prisene på norskproduserte matvarer med norske råvarer sank med to prosent.

Se prisendringene her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.