Trass i at to av USAs tre store bilprodusenter, Chrysler og General Motors, er konkurs, økte salget av biler totalt med 13 prosent i forhold til april.

General Motors, som fortsatt er den største produsenten, opplyser at salget var 30 prosent ned i forhold til mai i fjor, men 11 prosent høyere enn i april.

Chrysler, som innstilte all produksjon i april mens restruktureringsprosessen pågår, solgte 47 prosent færre biler enn i samme måned i fjor, i det vesentlige på grunn av stans i storsalg til leiebilfirmaer.

Likevel var salget til individuelle kjøpere det beste hittil i år, i det vesentlige fordi forhandlere som har mistet kontrakten, introduserte store rabatter for å bli av med sine lagre.

Ford, som har unngått konkurs og som kjøperne derfor har større tillit til, gjør det best. De melder at salget i mai var 24 lavere enn i mai i fjor, men 20 prosent høyere enn i april.

Ford har dermed tatt markedsandeler og passert Toyota som nest største bilprodusent i USA etter General Motors.

Utenlandske produsenter som Toyota, Honda og Nissan meldte alle om lignende tall - en nedgang på mellom 33 og 41 prosent fra i fjor, men oppgang i forhold til april. (©NTB)