Gå til sidens hovedinnhold

Biltemas bønn blir ikke hørt: – Utrolig skuffende

Nikolai Astrup (H) griper ikke inn i saken. Nå truer Biltema-sjefen med å endre kjedens enorme investeringsplaner i Norge.

STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) I forrige uke kom Biltema-sjef Dag Bergby med en innstendig bønn til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) om hjelp til å få selge produktene sine i Stavanger.

Bakgrunnen var at Biltema i to omganger har blitt nektet å selge annet enn byggevarer av Fylkesmannen, ettersom det svenske konsernet har plassert varehuset sitt på en tomt på Forus som er regulert for såkalt «plasskrevende handel».

Frps Sylvi Listhaug var blant politikerne som gikk hardt ut mot det hun omtalte som «regelrytteri som rett og slett grenser til galskap».

Etter møtet med Biltema, stilte Listhaugs kollega på Stortinget Roy Steffensen (Frp) et skriftlig spørsmål til Astrup for å få avklart ministerens standpunkt i saken.

Torsdag er svaret fra ministeren klart: Astrup skriver at han ikke kan se at departementet har grunnlag for å gripe inn i saken, og Fylkesmannens vedtak blir stående.

Les mer: Her er Fabian Stang klar til å lenke seg fast for å stoppe MDG-sykkelvei: – Spinnvilt

Biltema med klokkeklar advarsel: – Avslag vil gi store konsekvenser for videre etableringstakt

Biltema på Forus får kun lov til å selge byggevarer og verktøy, som utgjør rundt en tredjedel av konsernets produkter. Den svenske kjeden får ikke lov til å selge varer knyttet til bil, sykkel, båt, fritid, kontor, multimedia og så videre.

Etter at Stavanger-politikerne vedtok å gi dispensasjon for at Biltema kunne selge hele varesortimentet sitt på Forus, klaget Fylkesmannen i Rogaland på vedtaket. Begrunnelsen var at Biltemas varer ville være i strid med kommuneplanen om handel, og ville kunne bidra til å flytte handelen fra sentrum til varehuset på Forus.

Astrup viser til at daværende kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) behandlet spørsmålet i 2018 også, og departementet heller ikke da kunne se at Fylkesmannen hadde gjort noe feil.

Dag Bergby, Biltemas sjef i Norge, sier at han foreløpig ikke har fått svar fra Astrup, men har lest ministerens svar til Frp i Stortinget.

– Vi har registrert svaret fra Nikolai Astrup, og er selvsagt svært overrasket dersom dette er departementets holdning til saken, skriver Bergby i en tekstmelding til Nettavisen Økonomi.

Biltema-direktøren skriver at han fortsatt ønsker å gå i dialog med Astrup, og at han håper at siste ord i saken ikke er sagt.

– Noe annet ville vært svært trist for arbeidsplasser, næringen generelt og handelstilbudet i hele landet - ikke bare for Forus, skriver Berby og fortsetter:

– Et endelig avslag vil medføre store konsekvenser for vår videre etableringstakt i Norge. Vi har planer om å investere mer enn 2 milliarder kroner i nye varehus, noe som vil generere cirka 1.000 arbeidsplasser på sikt i Norge. Samtidig gir disse etableringene store økonomiske fordeler og ringvirkninger for byene og lokalsamfunnene der vi bygger varehus.

Bergby gjentar at avslaget vil kunne få store ringvirkninger for Biltemas virksomhet i hele landet - og ikke bare i Stavanger. Biltema-sjefen avslutter tekstmeldingen med å skrive at Biltema avventer å uttale seg nærmere før Astrup har svart kjeden direkte.

Mener Høyre bør innlede landsmøtet med et minutts stillhet

Frps Roy Steffensen mener ministerens manglende inngripen er hårreisende, og skal sende et nytt spørsmål til Astrup.

– Dette er et molbovedtak som det med en handlekraftig statsråd burde tatt fem minutter å oppheve. Hvis Høyre mener alvor med at Biltema ikke får selge bilrelaterte varer i sitt nye moderne varehus, så bør de innlede helgens landsmøte med et minutts stillhet fordi siste rest av sunn fornuft har forsvunnet, sier Steffensen.

Les også: Varsler store endringer på Slottet: – Arbeidet er i gang

Han peker på at forvaltningsloven tydelig sier at et forvaltningsorgan kan «omgjøre egne vedtak uten at det er påklaget dersom endringen ikke er til skade for noen som vedtaket retter seg mot eller direkte tilgodeser».

I sitt oppfølgingsspørsmål vil Steffensen spørre Astrup om hvorfor ministeren ikke aktivt benytter seg av muligheten til å omgjøre vedtaket.

– Her står et moderne varehus klar til å ansette flere titalls mennesker så fort de får tillatelse. Varehuset ligger i et område med en rekke andre butikker som Elkjøp, Monter, XXL, Jernia og så videre. Det er ingen logikk i å nekte dem å selge sitt hele sortiment, sier Steffensen, som mener ministeren burde lyttet til lokaldemokratiet.

Stavanger Frp-leder Mats Danielsen trekker frem at stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) senest i forrige uke mente at Biltema-saken var et godt eksempel på at lokaldemokratiet blir overkjørt.

– Høyre taler med to tunger for tiden. Svaret til Astrup er bare trist for Stavanger og for hele regionen vår. Vi går glipp av enormt med arbeidsplasser på grunn av en minister som prioriterer vedtakene til fylkesmenn over lokaldemokratiet, sier Danielsen.

Les mer: Clas Ohlson reddes av Norge - knuser den svenske veksten

Astrup slår knallhardt tilbake

Nettavisen Økonomi har sendt en henvendelse til Astrup om å utdype svaret på spørsmålet fra Frps Steffensen, og å svare på kritikken i denne artikkelen.

I et intervju med Nettavisen Økonomi senere på dagen torsdag, slår Astrup knallhardt tilbake mot kritikken fra Biltema og Listhaug. Les hele saken her.

Les også: Dette må klaffe dersom vi skal få et oljecomeback slik som etter finanskrisen: – Historien viser at det er mulig

Kommentarer til denne saken