Gå til sidens hovedinnhold

Birthe byttet bank - sparer 60.000 i året

- Jeg trodde ikke det var mulig, sier en av landets gladeste bankkunder.

Det kan være penger å tjene på å bytte bank. Bare spør Birthe Nordseth fra Nordstrand.

- Jeg hadde lenge en mistanke om at banken min ikke ga meg de betingelsene jeg fortjente, sier Birthe til Nettavisen.

Gjør som Birthe - bytt bank med Nettavisens gratistjeneste Minrente!

Renteoversikt: Her er landets beste boliglån akkurat nå.

Kaotisk rentebilde
Etter at finanskrisen slo til for fullt høsten 2008 ble det nesten umulig for norske lånekunder å orientere seg i rentemarkedet.

- Rentene endret seg hele tiden, og det var svært vanskelig å vite hvordan jeg skulle forholde meg som lånekunde, sier Nordseth til Nettavisen.

Hun hadde i flere år vært trofast kunde i Fokus Bank.

- Men jeg hadde en mistanke om at vi betalte altfor mye for lånet vårt, noe jeg til de grader skulle få bekreftet, sier Birthe.

Attraktiv lånekunde
Nettavisen besøker Birthe hjemme i boligen på Nordstrand i Oslo.

Huset er nyoppusset innvendig og preget av høy standard.

- Min samboer og jeg har begge høy utdanning, gode jobber og jeg skulle tro at vår tidligere bank anså oss som attraktive kunder, sier Birthe.

Hun savnet imidlertid oppfølging fra banken og ikke minst tilbud om bedre vilkår ettersom rentene begynte å rase som følge av Norges Banks store rentekutt.

Fulgte med i media
- Hva gjorde du?

- Jeg prøvde å orientere meg i markedet og leste mye rentestoff i media. Da jeg kom over Nettavisens artikkel om Steinar Eriksen , som hadde spart tusenvis på å benytte seg av tjenesten Minrente, tenkte jeg at dette vil jeg også prøve, sier Birthe.

(Les hvordan Minrente fungerer i faktaboksen øverst til høyre i artikkelen.)

Det viste seg at DnB NOR kunne tilby Birthe adskillig bedre vilkår enn dem hun hadde i Fokus Bank.

Sparte minst 60.000
- Hvor mye bedre tilbud fikk du?

- DnB NOR ga oss et tilbud som gjorde at vi sparte 4000 kroner måneden bare i renteutgifter. Både lånebeløp og nedbetalingstid var i utgangspunktet det samme som i min gamle bank. Men DnB NORs tilbud innebar faktisk hurtigere nedbetaling også. Og som om ikke det var nok fikk vi et forsikringstilbud som innebar at vi sparte ytterligere 10.000 kroner årlig, sier Birthe.

Ifølge eget utsagn sparer hun minst 60.000 kroner årlig på bankbyttet.

- Kunne du fått bedre betingelser i Fokus hvis du hadde tatt kontakt med dem og luftet at du var misfornøyd?

- Ja, men da er vi inne på noe viktig. Når du er en attraktiv bankkunde og har inngått en kontrakt med banken i 30 år på noe så viktig som et boliglån, så forventer jeg at den til envher tid gir oss et konkurransedyktig tilbud og god rådgvining. I denne turbulente tiden i rentemarkedet levde Fokus Bank ikke opp til våre forventninger. De virket som om de overhodet ikke var interessert i oss som kunder, sier Birthe.

Først da bankbyttet var i boks tok Fokus kontakt med samboerparet.

- De ville ha dere tilbake?

- Ja. Men det var nok i seneste laget, sier Birthe.

Fokus overrasket
Kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Langli, stusser litt når han får høre om årsaken til at Nordseth byttet bank.

- Vi satte ned våre utlånsrenter i høst i tråd med den generelle rentenedgangen. Dette nøt både nye og eksisterende kunder godt av, sier Langli til Nettavisen.

Ifølge Langli er oppfølgingen av eksisterende kunder ett av av bankens konkurransefortrinn.

- Jeg skal være forsiktig med å uttale meg siden jeg ikke kjenner denne spesifikke saken, men det er selvfølgelig leit hvis kunden har opplevd at oppfølgingen ikke har vært bra nok, sier Langli til Nettavisen.