Pandemien har i stor grad vært en svært god tid for kryptovaluta.

Før pandemien ble Bitcoin handlet for rundt 7000-8000 dollar, før det i april i år ble satt toppnotering på over 63.000 dollar.

Men i mai krasjet kursen bratt. I sommer falt kursen under 30.000 dollar.

Kina hadde satt ned foten for all kryptovaluta, og optimismen var borte.

Ny rekord

Onsdag ettermiddag er det klart at Bitcoin igjen har knust rekorden fra tidligere i år.

65.606 dollar for én Bitcoin er med solid margin det høyeste den er omsatt for noen gang.

Flere gode nyheter

De siste månedene har kursen stort sett pekt én vei, og spesielt oktober har vært en svært god måned for Bitcoin. Nylig ble det kjent at det amerikanske finanstilsynet ga grønt lys til indexfond (ETF) knyttet til kryptovaluta. Avgjørelsen har dratt ut i flere år, og blir generelt ansett som en stor seier for kryptovalutaindustrien.

Dette kommer etter at Bitcoin tidligere i år offisielt ble anerkjent som betalingsmiddel i El Salvador.

Les også: Dro til El Salvador for å bevitne historisk innføring: - Jeg innså at dette ville jeg alltid angre på å gå glipp av

Nærmer seg et oljefond

Med den nye prisen er markedsverdien på Bitcoin 1242 milliarder dollar - eller rundt 10,4 billioner norske kroner. Legger man til verdiene av de rundt 2,1 millioner Bitcoin som fortsatt ikke er utstedt, havner man på 11,58 billioner.

Til sammenligning er det norske oljefondet i øyeblikket verdsatt til 11,5 billioner kroner.

Trekker med seg andre kryptovalutaer

Bitcoin er den store bjellekua i kryptovalutaverdenen, som består av mange tusen forskjellige konkurrenter.

Den største konkurrenten til Bitcoin, Ethereum, nærmer seg nå gamle rekordnivåer, og har de siste dagene jevnt blitt omsatt for over nær 4000 dollar dollar, mens den i sommer var under 1700 dollar.

Enormt energiforbruk

Det er verdt å merke seg at strømforbruket Bitcoin-nettverket har skutt til himmels gjennom året, ifølge oversikten til Digiconomist.

Det årlige forbruket har nå passert 176 TWh. Til sammenligning er hele Norges kraftproduksjon, inkludert eksport, typisk på 130-140 TWh.

Store deler av dette strømforbruket foregår ved kullkraft. Kina har vært sentrum for Bitcoin-utvinning i verden, og i USA har kullkraftverk blitt vekket til live for å skaffe strøm til datasentrene.

Også strømforbruket til Ethereum har økt voldsomt: Ifølge Digiconomist er strømforbruket nå oppe i 79 TWh i året. Denne valutaen drives i stor grad av vanlige datamaskiner med kraftige skjermkort, og etterspørselen etter disse skjermkortene har ført til en mange måneder lang leveringskrise for skjermkort.

Les også: «Alle» vil kjøpe disse kortene - nå trapper giganten opp krigen mot kundene de ikke ønsker å ha

De to store kryptovalutaene har dermed samlet et strømforbruk som er omtrent to ganger Norges strømproduksjon.