Gå til sidens hovedinnhold

Bitter feide om familiens verdier: Rettssaken utsatt

Barna til Knut Haavik krever testamentet omgjort, men saken er nå utsatt til over sommeren.

I juni skulle en arvestrid mellom Solveig «Sol» Halseth Haavik og Knut Haaviks barn for retten i Oslo Byfogdembete. På grunn av koronakrisen er saken utsatt til over sommeren, melder Se og Hør.

I mars 2019 kunne Se og Hør fortelle om en isfront mellom avdøde Knut Haaviks barn og Solveig «Sol» Halseth Haavik, som han bodde sammen med i 15 år. I sitt testament tilgodeser Haavik de tre barna en pliktarv på en million kroner hver, mens Sol Haavik får resten av boet. Det ble raskt kjent at barna trakk i tvil gyldigheten av testamentet, og at de kom til å ta rettslige skritt i saken.

Les også: Kan ta flere år før arven etter Knut Haavik blir betalt ut

Det er snakk om flere titalls millioner kroner i aksjer og eiendommer. Inntil videre forvaltes formuen av en uavhengig bobestyrer. I februar opplyste Se og Hør at de tre barna, Svein Arne (53), Cecilie (50) og Knut Haavik Jr. (45) via sin advokat har levert en stevning til Oslo Byfogdembete.

Nå reagerer de kontant på at ukebladet har fått tak i stevningen og offentliggjør detaljer derfra. Gjennom sin advokat svarer de slik på Nettavisens forespørsel om en kommentar til oppslaget i Se og Hør:

- Vi finner det usmakelig at Solveig Halseth Haavik har gitt stevningen og tilsvaret til Se og Hør. For øvrig har vi heller ikke denne gang noen kommentar, sier barnas advokat Ståle Kihle.

Les også: Dette må du huske ved arveoppgjør

- Kognitivt svekket

Sentralt i stevningen er at barna mener Knut Haavik i sine siste år har vært så alkoholisert at det har påvirket hans evne til å forfatte et gyldig testament.

Testamentet ble skrevet i 2015. Det hevdes at hans svekkede tilstand skal ha blitt utnyttet av samboeren og at hun utøvet et utilbørlig press for å gjøre hans barn så godt som arveløse. Det skal ha vært et svært anstrengt forhold mellom samboeren og barna i mange år, og det skal Knut Haavik ha tatt svært tungt.

Se og Hør gjengir dette fra stevningen fra Haaviks barn: «Han hadde i 2015 alle typer svekkelser som normalt forbindes med langtkommen alkoholisme, herunder kognitiv svekkelse. Testamentet gir således ikke uttrykk for Knut Haaviks egentlige vilje».

Sol Haavik anfører gjennom sin advokat Else Bugge Fougner at Haavik hadde en rekke samfunnsoppdrag, blant annet som medlem av Kulturrådet og Kringkastingsrådet, og at han ved en rekke opptredener i offentligheten presenterte seg på en måte som ikke ville vært mulig dersom han var mentalt svekket av alkoholisme, skriver Se og Hør.

Bugge Fougner ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Etter dødsfallet, i Marbella i Spania i februar 2019, viste obduksjonen at Haavik hadde en promille på 3,87. I tillegg ble det funnet spor av det beroligende middelet valium, som han ifølge barna hadde hatt høyt forbruk av i 20 år. Sol Haaviks advokat skal ha avvist slike detaljer som helt uvedkommende for arvestriden om et testament fra 2015, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere for Se og Hør.

Les også: Equinors milliard-skandale kjent i årevis, men politikerne har lukket øynene

Snudde gravsteinen

Striden mellom partene har hatt bisarre innslag. Barna og Sol Haaviks familie hadde hver sin dødsannonse. Haavik ville etter eget ønske gravlegges sammen med sine foreldre i Vikersund, mens barna ville at han skulle begraves ved siden av deres mor Torunn på Ris kirkegård i Oslo.

Siden det ikke var plass til Knuts navn på gravsteinen til hans foreldre, havnet navnet på baksiden av gravsteinen, etter ønske fra hans samboer. Etter vanlig kotyme ble så steinen snudd slik at den sist avdøde var vendt mot blomsterbedet - men dette ble ikke akseptert av de andre etterlatte.

Dermed ble steinen snudd igjen og Knut Haaviks navn ble stående på baksiden av steinen, skrev Se og Hør i desember 2019.

Kommentarer til denne saken