Den siste uken har Nettavisen publisert saker om Postnords samarbeid med Auksjonshuset, og hvordan Auksjonshuset har solgt hittegods på Finn.no. Etter saken ble publisert har flere Postnord-kunder tatt kontakt med Nettavisen og delt sine erfaringer.

En av disse kundene er Bjarne Eikefjord som eier en sjelden Mercedes Benz SLK 170 kabriolet fra 1999. Han hadde etter flere måneder med iherdig innsats klart å få tak i to viktige bildeler i Sverige. Bildelene skulle leveres med Postnord fra Alnabru-terminalen til Joker Holtet.

Les også: Hudfletter Postnord etter Nettavisens avsløringer: - Kan være svindel

– Det er helt uansvarlig

På strekningen ble pakken borte, og tror noen har stjålet den.

– Jeg tror ikke et sekund at pakken er mistet, alt tyder på at den er stjålet. Den var merket med bildeler, sier Bjarne Eikefjord til Nettavisen.

Han påpeker at dette er lett omsettelige varer.

– Det er helt uholdbart. Det er helt uansvarlig. De opererer i et marked de aldri skulle vært i når de ikke er i stand til å ha mer orden i sysakene enn det de har. Folk som sender pakker må ha en tillit til at ting kommer fram dit det skal. Du mister ikke en pakke på 40x40x12 centimeter som veier fire kilo på en strekning på seks kilometer. Det mister du ikke altså.

Postnords pressesjef, Haakon Nikolai Olsen, understreker at det er ingen grunn til å anklage sjåføren for tyveri. Sjåførene deltar ikke i pakkingen av de låste burene pakkene fraktes i, og kjenner heller ikke innholdet i disse. Selskapet er likevel lei seg for hendelsen og forstår frustrasjonen. Les hele svaret lenger ned i saken.

Les også: Kjetils verdifulle, amerikanske gitar forsvant sporløst underveis med PostNord: – Total mangel på kontroll

Sylinderne kostet rundt 2000 kroner.

– Selve delene er ikke så dyre. Problemet er at uten delene kan ikke en nokså kostbar veteranbil brukes lenger, sier Eikefjord.

Løftesylinderne løfter opp taket når det skal lukkes og løfter det ned i bagasjerommet når bilen skal være kabriolet.

– Så uten sylinderne kunne du altså kun brukt bilen om sommeren når du ikke trenger tak, eller i et land med gode solforhold?

– Det er helt riktig, men du får ikke satt bilen i bevegelse før disse fungerer og er i låst posisjon, enten oppe eller ende. Så i praksis er bilen ubrukelig uten disse, sier Eikefjord.

– Hvis den må vrakes på grunn av dette kommer jeg til å saksøke Postnord for verdien av bilen i henhold til lov om vegfraktavtaler §38: Forsett og grov uaktsomhet, sier han.

– Denne bilen kunne jeg levert videre til neste generasjon.

Ifølge Eikefjord står denne biltypen oppført på «Veteranlisten» over kjøretøy som har stort potensiale som bevaringsverdige veterankjøretøyer.

– Disse bilene begynner å bli ganske sjeldne. De er veldig etterspurt i Europa og Mercedes stanset produksjonen av de nyeste modellene i 2016. Slike biler blir aldri laget igjen. Bare i løpet av et år har verdien på denne bilen doblet seg i Tyskland.

Eikefjord forteller at kjøretøyet er i perfekt stand, har lav kilometerstand og har et betydelig samlerpotensiale i fremtiden.

– Denne bilen kunne jeg levert videre til neste generasjon. Den er i tipp topp stand. Det var derfor jeg kjøpte den, påpeker Eikefjord.

Det er heller ikke så lett å få tak i nye deler til bilen.

– Disse hydraulikksylinderne er ikke lenger i produksjon. De to som var i den bortkomne pakken var de to eneste som var å oppdrive i Europa fra mars 2021 og fram til de ble oppdaget hos en svensk bildelforhandler i juli.

Les også: Slakter Elkjøps nye tilbudskampanje: – Umusikalsk og klønete

På grunn av varens verdi har Eikefjord gått lengre enn hva de fleste av oss ville gjort for å finne pakken sin.

– Jeg har vært på alle stoppesteder som den bilen har hatt mellom Alnabru og Holtet. Jeg kjørte samme rute og var innom alle butikkene i håp om at pakken var levert på feil sted, men det var den ikke. Den pakken kryper ikke ut av bilen av seg selv.

– Hvor lang tid har du brukt på dette?

– Det tok litt tid, jeg skal innrømme det, svarer Eikefjord.

Eikefjord ønsker ikke å utdype hvordan han har fått tak i reiseruta til sjåføren.

Pakken skulle bli levert 23. august. I kommunikasjonen med Postnord fikk han beskjed om at de ikke har klart å lokalisere pakken hans, og at han må ta kontakt med avsender for eventuell erstatning.

Etter han sendte prosessvarsel til selskapet 27. september har han ikke hørt noe fra dem.

Les også: Q-Meieriene slår full alarm om Tine: – Melkemonopolet er på vei tilbake

– Menneskelig svikt

Postnords kommunikasjonssjef Haakon Nikolai Olsen sier til Nettavisen at de er lei seg for at pakken er borte og forstår at situasjonen er krevende.

– Det er imidlertid ingen grunn til å anklage sjåføren for tyveri. Sjåførene deltar ikke i pakkingen av de låste burene pakkene fraktes i, og kjenner heller ikke innholdet i disse. Ved ankomst til utleveringssted skal sendingen skannes, og deretter få hyllelokasjon. Dette skjedde ikke med sendingen til Eikefjord, da den aldri ankom utleveringsstedet. Hvorfor har vi dessverre ikke klart å finne ut av, sier Olsen.

– Hvor sikker er du på at tyveri ikke forekommer blant Postnord-sjåfører?

– Vi er et selskap med cirka 1 400 medarbeidere, og kan dessverre ikke garantere at tyverier aldri forekommer. Men vi har nulltoleranse for slikt, og systemene våre viser at dette heller ikke er hovedårsaken til at pakker forsvinner, påpeker Olsen.

Postnord har fulgt opp dette med sjåføren som fraktet Eikefjords pakke.

– Vi har selvsagt fulgt opp dette med sjåfør, men vedkommende var i denne sammenheng uvitende om innholdet hen fraktet. Sjåføren hadde heller ikke hadde adgang til det låste buret hen hentet for transport.

I skrivende stund har Postnord enda ikke klart å lokalisere pakken.

– Vi har dessverre ikke klart å finne ut av hvor akkurat denne pakken har blitt av, og hvorfor vi ikke klarer å spore den opp. Men av erfaring ser vi at menneskelig feil i distribusjonen kan føre til at pakker forsvinner, og dette er trolig årsaken her. En liten feil som at en pakke skannes, men så sorteres feil kan påvirke historikken i den aktuelle sendingen - og det er det som trolig har skjedd med Eikefjords bildeler, avslutter kommunikasjonssjefen.

Les også: Postnord-partner solgte hittegodsvarer på Finn.no: – Vi hadde ikke kontroll