*Nettavisen* Økonomi.

Bjørn Kjos med indirekte hjelp til investorer som vil ha Norwegian-aksjen i bånn.

Konsernsjef i Norwegian Air Shuttle ASA Bjørn Kjos, under presentasjonen av tallene for tredje kvartal 2018 på selskapets midlertidige hovedkontor på Fornebu oktober 2018. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ifølge Finansavisen har Bjørn Kjos via selskapet HBK Holding lempet ut aksjer til shortere som vil ha Norwegian-aksjen så langt ned som mulig.

10.07.19 10:27

Norwegian-aksjen har tatt av på Børsen og har steget over 50 prosent siden bunnen ble nådd i midten 12. juni da kursen endte på 30,1 kroner per aksje. I går sluttet aksjen på 45,7 kroner. En oppgang på hele 51,8 prosent. Hittil i år er likevel Norwegian-aksjen totalt sett ned 54,18 prosent.

Les også: Norwegian-aksjen skyter i været etter oppkjøpsrykter

Investeringsselskapet til konsernsjef Bjørn Kjos, HBK Holding, er Norwegians største aksjonær med 17 prosent av aksjene. Ifølge Finansavisen (krever abonnement) har selskapet i løpet av våren økt sine utlån til shorterne (investorer som spekulerer i nedgang i aksjekursen) til tross for de signalene som ble gitt ved utgangen av 2017. Da uttalte Kjos at han ville bidra til å stabilisere Norwegians aksjekurs, og redusere utlånene.

Les også: IAG avviser nytt bud på Norwegian

Denne uken er nær hver fjerde Norwegian-aksje i HBK Holding lånt ut til shorterne, skriver Finansavisen.

Det er ikke uvanlig for aksjeeiere å låne ut aksjer til shortere. Eierne får betalt en premie (rente) for utlånet. I tillegg bidrar utlån til shortere til økt likviditet i aksjen (økt omsetning).

I Finanstilsynets register står nå Norwegian registrert med at 7,74 prosent av aksjene i flyselskapet er shortet - en forsiktig nedgang, ifølge Finansavisen.

I begynnelsen av juni estimerte Sparebank 1 Markets at den faktiske shortposisjonen i Norwegian var på om lag 13,1 prosent.

Les også: Bjørn Kjos gir seg som toppsjef i Norwegian

Nettavisen Økonomi har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Norwegian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.