I en børsmelding torsdag morgen opplyser Nordax at de vil vil by 17,8 milliarder kroner i kontanter for samtlige utestående aksjer i eierselskapet Norwegian Finans Holding (NFH). NFH eier Bank Norwegian.

Les mer her: Kjempebud på Bank Norwegian - aksjen til værs

Selskapet gikk ut av flyselskapet Norwegian, selv om de nå ikke lenger er eiere, og daværende toppsjef og hovedaksjonær Bjørn Kjos, er dermed gründer.

Advarer

Nå advarer Kjos mot salget av Bank Norwegian.

– Det er enkelte banker som ikke har utbyttekapasitet, fordi de er for små. Bank Norwegian, derimot, blir liggende åpen for oppkjøp. Det er resultatet av at selskaper som ikke får lov til å dele ut utbytte. De blir gjenstand for overtagelse, gjerne fra utenlandske aktører. I en bank som ikke får gi utbytte, vil kursen reflektere det og bli presset ned, sier Kjos til Dagens Næringsliv.

Les også: Ekspert sjokkert over norsk flybransje: – Dette er galskap

Han viser til at Finanstilsynet har bedt bankene og forsikringsselskapene ikke å utbetale utbytte for 2019 for å styrke egenkapitalen i de usikre koronatidene. Norwegian Finans Holding meldte 25. mars at styret anbefalte generalforsamlingen om at det ikke utbetales utbytte for regnskapsåret 2019.

– For lav

Kjos sier at han synes prisen Nordax kommer med er for lav.

Les også: Norwegian-kunder hadde plutselig null cashpoints: Nå forklarer flyselskapet årsaken

– Vi har ikke regnet på det. Basert på hva banken sitter med av kapital, og en god inntjening som ser ut til å vedvare, ser det billig ut, sier Kjos til DN.

Statssekretær Geir Olsen (V) i Finansdepartementet skriver i en epost til DN:

– Kjos' utspill må være basert på en misforståelse. Myndighetene har ikke innført en utbyttenekt, men en klar anbefaling til bankene om å være tilbakeholdne med utbytte i noen måneder til. Konkret forventer Departementet at bankene kan utbetale et utbytte på maksimalt 30 prosent av årsresultatet for 2019 og 2020 frem til 30. september i år, sier Olsen.