HBK Holding, selskapet til Bjørn Kjos (73) og Bjørn H. Kise (69), har solgt aksjer i Norwegian, melder DN.

Selskapet er største aksjonær i Norwegian, og kom med salget under flaggegrensen på ti prosent. HBK har ifølge DN solgt 3,25 millioner aksjer den siste tiden og kan med det ha fått inn om lag 30 millioner kroner.

Les også: Tiltakene hjelper ikke, varsler NHO: – Bedriftene i krise får ikke lån

Selkskapets gjenværende aksjer i Norwegian skal være verdt om lag 150 millioner kroner, mens gjelden i selskapet var på 688 millioner kroner ved utgangen av 2018.

HBK har ikke fått tilført så mye penger fra aksjesalg og kapitaltilførsel det siste drøye året at gjelden kan være lavere enn verdien av Norwegian-aksjene.

Les også: Hallgeir Kvadsheim: - Du bør vente med å kjøpe aksjer

Tapte 150 millioner på avtale

HBK inngikk en finansiell avtale, en såkalt total return swap (trs) på fem millioner aksjer, før Norwegian-aksjen krakket. HBKs tap på denne trs-en er drøyt 150 millioner kroner, ifølge DN.

Siden Norwegian trolig må hente inn mer egenkapital nå, vil kursen presses ytterligere ned, og trs-tapet øker. Norwegian-aksjene vil bli mindre verdt, og gjeldssituasjonen enda verre. Hvor mange Norwegian-aksjer som må selges for at HBK skal klare å betjene trs-avtalen, er usikkert. I en e-post skriver Kise dette til DN:

– Ting skjer fort nå, og vi ønsker å styrke likviditeten noe. Derfor velger vi å selge endel aksjer for å være på den sikre siden. I disser tider kan det være gull verdt å ha litt ekstra penger i banken. Kriser gir også store muligheter for de som holder kruttet tørt.