Rødt har allerede lagt frem sylskarpe krav til økte skatter, spesielt for dem som tjener mer enn gjennomsnittet. Men partiet lover å føre pengene tilbake til folk, gjennom for eksempel gratis tannhelsetilbud.

Ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal det være den store fanesaken venstresiden kan vinne valget på.

– Det er ingen logisk eller medisinsk grunn til at tennene ikke skal behandles som en del av kroppen. Tannhelsetilbudet er et stort hull i velferdsstaten. Det hullet er det på tide å begynne å tette. Det trengs en ny velferdsreform, for å likestille tannhelse med andre helsetjenester. Det er velferdsreformen venstresiden kan vinne valget på, sier Moxnes til Nettavisen.

Les mer: Eksplosjon i tolkeutgifter: – At noen trenger tolk etter 20 år i Norge er bare feil

Skal vinne valget på velferdsreform

De siste årene har tannbelseforsikring blitt mer populært. Reklamene skrevet for forsikringsselskapene passer som hånd i hanske for budskapet til Moxnes:

«TØR DU Å GAMBLE PÅ OM DU MÅ BETALE 38 000 ELLER 600 000?» står det på nettsidene til Norsk Tannhelseforsikring.

– Det er en fallitterklæring for velferdsstaten at det har vokst frem en privat forsikringsbransje, som reklamerer med at du risikerer økonomisk ruin hvis du skader tennene dine, fordi staten ikke stiller opp, sier Moxnes.

Les mer: Fyrte løs med korona-kritikk: Da ga helsemyndighetene klar tale tilbake

I deres forslag vil de gradvis utvide rettighetene til gratis tannhelse. I dag er det gratis for alle frem til 18 år, og enkelte andre grupper. Deretter blir det gradvis dyrere.

Rødts forslag vil gi billigere tannhelse til omtrent én million nordmenn til en kostnad på omtrent tre milliarder kroner.

– I vårt budsjettforslag starter vi reformen med at staten tar deler av regninga for de som har størst utgifter, og ville i 2021 gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2000 kroner.

Les mer: Laveste MDG-resultat på to år: - Dette er nok forklaringen på at de sliter

– Fallitterklæring

Det betyr omtrent 2,5 milliarder kroner i utgifter. I tillegg vil de øke gratis tannhelse frem til fylte 25 år, mot dagens 18 år. Noe som koster ytterligere 505 millioner kroner.

Etterhvert som reformen utvides, vil det koste langt mer. Ifølge andre estimater vil det koste omtrent 12 milliarder kroner å innføre helt gratis tannhelse for alle.

Rødts inndekning kommer fra å øke skattene for dem som er «på toppen».

– Hvis man er villig til å skattlegge de på toppen, så går det fint an å finne penger til tannhelse, sier partilederen.

Les også: Koronasuksess i Israel: Nå begynner problemene

– Offentlige helsetilbud ender ofte opp med lange køer. I Oslo er det enorm ventetid for å få psykolog. Hvorfor tror dere dette blir bedre på tannhelsefeltet?

– Det er allerede norme køer i dagens tannhelsesystem, med folk som aldri får behandlingen de trenger fordi de ikke har råd. Dette er en usynlig kø hvor de med penger slipper frem mens mange aldri engang slipper inn, sier Moxnes.

– Dere sier tenner er en del av kroppen. Men det er vel også øynene. Hvorfor skal ikke optiker være gratis, med samme logikk?

– Også på optikertjenester går Rødt i motsatt vei av regjeringen. Mens regjeringen har gjennomført smålige kutt i støtten til barnebriller, har Rødt reversert kuttene i våre alternative budsjetter. Behovet for å styrke den offentlige øyehelsen står ikke i motsetning til en nødvendig tannhelsereform, sier han.

Partilederen peker ut lovnaden om en storstilt tannhelsereform som noe av det aller viktigste for partiet til høsten.

– Ja, dette blir en viktig sak for Rødt, både før og etter valget. Folk flest vil ha offentlig tannhelsetilbud, men her har politikerne hengt etter. Et rekordsterkt Rødt er den beste garantien for at vi ikke bare får et regjeringsskifte, men et politisk retningsskifte.

– Enkelt å love fred, frihet og alt gratis

Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland har liten tro på lovnadene fra Rødt.

– Det er ganske enkelt å være Rødt og kunne love fred, frihet og alt gratis. Problemet er bare at alt som er gratis må betales av noen andre, i dette tilfellet vanlige folk i jobb, sier Stensland til Nettavisen.

Han advarer på det sterkeste mot hvor stor regningen faktisk vil bli.

Les mer: Vil fjerne taxfree-ordningen

– Dette vi koste minst 12 milliarder og innebære et stort press på helsetjenesten for øvrig. Rødt skal øke så og si alt av sosiale goder, undergrave arbeidslinja, og samtidig sikre mindre inntekter til fellesskapet ved å melde Norge ut av EØS og strupe næringslivet med skyhøye skatter. Noe annet ville for så vidt vært overraskende fra et kommunistisk parti, men det blir ikke mindre uansvarlig av den grunn, sier han.

Allerede er det gratis tannhelsetilbud for barn og unge, rusmisbrukere, personer på sykehjem, og det er reduserte priser for folk som har ulike sykdommer.

– Høyre i regjering har målrettet støtten til de som trenger det, fordi i motsetning til Rødt mener ikke vi at folk med god råd som direktøren på Montebello eller en stortingsrepresentant trenger å få dette gratis, sier han.