Håland har eid boligen helt siden den var ny i 1986, men nå er den altså lagt ut til salgs. Du kan se bilder av prakteiendommen øverst i saken.

Boligen ligger noen kilometer sørøst for Kristiansand sentrum i området Dvergsnes. Bruksarealet er hele 573 kvadratmeter, mens tomten er på over 5,3 mål.

Håland ble enkemann høsten 2021. Han sier til Nettavisen at han ikke har tenkt på å selge boligen i mer enn et år

– Jeg er ganske dårlig til å tørke støv... Jeg er nå på utkikk etter en mindre leilighet i Kristiansand. Der har jeg mange gode venner som jeg kan møte og ta en kopp kaffe med og skravle litt. Mine kamerater har i lang tid bedt meg om å flytte til Kristiansand, sier Håland til Nettavisen.

Han er ute og kjører bil med datteren Nina når Nettavisen prater med ham. Noen familieovertakelse blir det ikke.

– Vi kan ikke bo bare to stykker der. Jeg har ingen lyst til å drifte et så stort hus, så det er ikke aktuelt for vår del, sier Nina Håland. Faren sier det nå venter en masse arbeid med å rydde huset. Det er mye historie som henger på veggene.

Fantastisk beliggenhet

I en salgsannonse beskrives Hålands kjempevilla som en unik strandeiendom med fantastisk beliggenhet. Det følger blant annet med en 16 meter lang brygge til ny eier. Både bolig og brygge ligger sydvendt.

Boligen er ført opp i 1986 og har bare vært eid av Håland. Megler Maren Nuland Marcussen i Boligmegleren sier det er flere ting som må gjøres med huset for å få det opp til dagens standard.

– Huset er velholdt, men det er ting som ikke er tatt siden det var nytt og dersom man skal følge dagens standard må man gjøre oppgraderinger.

– Men det er en unik eiendom, mye på grunn av at tomten er så stor. Strandlinjen er helt fantastisk, det er en eiendom med mange muligheter, sier hun.

Håland kan få 27 millioner

Prisantydningen er satt til hele 27 millioner kroner.

– Hvem ser du for deg som målgruppe?

– Det er vanskelig å si med en slik prisklasse. Det kan ligge muligheter på tomten som gjør at en utbygger kjøper den. I tillegg kan det være noen som ønsker å bruke huset slik det står i dag. Derfor kan kjøper også være en barnefamilie. svarer Marcussen.

Hun medgir at det er vanskelig å sette en riktig pris. Det er få liknende hus i nabolaget å sammenlikne med.

– Men det er noen hus med høy prisklasse bare et steinkast unna. De er riktig nok nye, men de har ikke den tomten, sier hun.

Solgt fire millioner plater

Håland fyller 80 år til høsten. Han er mest kjent som countrysanger og debuterte på scenen allerede som femåring. Som 17-åring emigrerte han til USA, der han blant annet livnærte seg som snekker og å synge i barer. Han har vært med på å bygge skyskrapere på Manhattan og lagt gulv for en av Hollywoods største stjerner.

– Det var lett å få seg jobb, for det var stor byggeboom i Amerika på den tiden. Jeg startet som gulvlegger, og jeg har faktisk lagt parkett på soverommet til Sophia Loren, uttalte han til Kilden for en del år siden. Men Håland traff aldri filmstjernen selv.

Artisten fyller 80 år til høsten, men er aktiv ennå.

– Ja, jeg har ikke gitt meg. Det er ikke lenge siden jeg hadde hadde et show. Og nå planlegger vi en jubileumskonsert i Kilden i Kristiansand på selve 80-årsdagen 6. oktober, sier han.

– Der skal mange artister hylle Bjøro ved å synge låtene hans. Det er veldig morsomme navn, og vi er stolte av det, utdyper Nina. Hun vil ikke røpe hvem som kommer.

Sinatra var størst

Da Håland kom over til USA på begynnelsen av 60-tallet, var Frank Sinatra den store stjernen. Håland likte også godt stjerner som Nat King Cole og Dean Martin.

Favoritten blant countrystjernene var den fargede countrysangeren Charley Pride og kanskje mer ukjent for oss, George Hamilton IV. Pride ble på midten av 70-tallet en stor stjerne, mens Håland etter hvert veldig ble godt kjent med Hamilton.

– Han sa til meg at «Du kan holde på i mange år, du har en sterk stemme, det har ikke jeg».

Hamilton sa blant annet om Dolly Parton:

– This lady is going to be big.

Johnny Cash dukket ikke opp

Håland ble senere kjent med den ukronede countrydronningen. Andre countryfavoritter var velkjente navn som Merle Haggard og Johnny Cash. Sistnevnte hadde store rusproblemer på 60-tallet.

– Jeg var for å se ham i 1964-65, men han kom aldri. George Hamilton spilte derimot på alle konserter, erindrer Håland.

Ifølge Wikipedia har Bjøro Håland til sammen gitt ut 23 album som er solgt i fire millioner eksemplarer. Han solodebuterte i 1979 med To My Friends (1979), som ble det første av sju album på VG-lista.

Størst suksess fikk han ifølge Store Norske Leksikon med sitt første norskspråklige album, Bjøro Håland. Det inneholder hans mest kjente sang, I Love Norwegian Country.