Regjeringen vil øke pendlerfradraget. Forslaget går ut på å erstatte to satser i pendlerfradraget med én felles sats på 1,65 kroner per kilometer.
– Vi vil gjøre det lettere for de som må reise langt til jobb. Med denne endringen vil flere få fradrag på skatten, og fradragene vil bli høyere. Pendlere vil rett og slett sitte igjen med mer penger i lommeboka, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Les også: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken
– Dette vil komme både folk som bor både på bygda og i byen til gode, sier finansministeren.
Vedums endring er en raus håndsrekning også til bilister som bor i Asker eller Bærums ytterkanter og bidrar til rush-kø på E18.
Regjeringens forslag vil nemlig begunstige folk som ikke bor så veldig langt unna arbeidsplassen. Her er endringene:
- Det gis støtte for reiseutgifter over 14.000 kroner i året. Tidligere var bunnbeløpet 23.900 kroner.
- Reisefradraget skal gjelde daglige reiser på totalt minst 37 kilometer. Tidligere var grensen 66 kilometer.
- Satsen er 1,65 kroner per kilometer.

Vedum og Støre slaktes for CO2-grep: – Velger bil over buss
Gunstig for bilister
Hvis du jobber i Oslo og bor for eksempel i Asker, eller på Kolsås, Lillestrøm eller Ski, vil du nå omfattes av det nye fradraget.
Den nye grensen krever nemlig ikke mer enn 37 kilometer reisevei totalt, mot 66 kilometer før. Det betyr at også tettbygde forsteder til Bergen, for eksempel Knarvik, 29 kilometer fra Bergen sentrum, nå kommer innenfor fradragsgrensen.
Bor du i Asker sentrum og kjører bil til jobben i Oslo sentrum daglig, vil den nye fradragsregelen bety at du kan trekke fra om lag 7.500 kroner på skatten.
Det bor over 300.000 innbyggere i randkommunene til Oslo, som med dette kan få reisefradraget.
Les også: Regjeringen endrer taxfree-kvoten: Rammer både fly og grensehandlere
– Sløs med penger
– De velger å bruke store summer på dem som velger bil foran kollektiv i urbane strøk, sier Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn til Nettavisen.
– Det er miljøfiendtlig, og det sløser med penger, er hans dom over forslaget, som anslås å koste fellesskapet 500 millioner i året.
Han sier det er et tydelig eksempel på forskjellen mellom Ap/Sp-budsjettet og det første budsjettforslaget til Erna Solberg, som kom i oktober.
Les også: Elbilene slipper moms fra nyttår
Der foreslo Høyre, Venstre og KrF å senke bunnbeløpet til 14.000 kroner i de 280 minst sentrale kommunene, men beholde det på 23.900 kroner i de 76 mer sentrale kommunene.
– Vi rettet det inn mot dem som kjører mye i grisgrendt strøk, mens de gjør det generelt, også for de i urbane kommunene rundt storbyene.
– Grunnen til at vi gjorde det sånn, var for å hjelpe dem med dårlige eller få alternativer til bilen. Og hvis du pendler mellom Asker og Oslo, så finnes det et togtilbud, for å si det forsiktig, sier han.
– I strid med målet
Rotevatn slakter forslaget fordi det setter det såkalte nullvekstmålet i fare.
– Vi har et viktig nullvekstmål for biltrafikk inn mot storbyene våre. Det er ikke plass til flere biler i verken Oslo, Bergen eller Stavanger nå. Vi ønsker at folk skal ta kollektiv inn mot storbyene, og nå vil det motsatte skje.
Les også: Gratis ferger i Utkant-Norge - ingenting til kollektivtrafikken i Oslo: - Utrolig skuffende
Rotevatn trekker også fram at kollektivselskapet Ruter, som drifter i Oslo og Akershus, sliter med billettinntektene ut av pandemien, og at selskap som Ruter ikke fikk pandemistøtte sin i årets statsbudsjett.
– Derfor vurderer de å kutte i rutetilbudene. Dette ga ikke regjeringen penger for å løse. De ga heller penger for at folk skal kjøre mer bil, slår han oppgitt fast.
– Vil hjelpe vanlige folk
– Økt sats og redusert bunnbeløp vil føre til at flere får reisefradrag, og at de som allerede har reisefradrag, får redusert mer av sine reiseutgifter, skriver regjeringen i sin melding om forslaget, og legger til:
– Det å pendle er ofte krevende, det tar tid og gjør at mange må være borte mer fra familien. Vi vil hjelpe vanlige folk, og da var det naturlig at vi reduserte pendlerfradraget.
Det sier finansminister Vedum, som mener pendlere er vinnerne i budsjettet.
– Hvis du er en pendler, så er du en vinner med dette budsjettet, siden pendlerfradraget øker så kraftig. Så hvis du bruker bil til pendling, så vil du få lavere skatter og avgifter neste år enn du har hatt i år.
Samlet lettelse utgjør 500 millioner kroner påløpt og 400 millioner bokført sammenlignet med Solberg-regjeringens forslag, og 800 millioner kroner påløpt og 640 millioner kroner bokført sammenlignet med fremførte 2021-regler, skriver regjeringen.
– Uthuler forurensingsprinsippet
Heller ikke Høyre er nevneverdig imponert over forslaget.
– Solberg-regjeringen foreslo også å øke pendlerfradraget, men det var som en kompensasjon for økt CO2-avgift. Det regjeringen nå gjør er å uthule prinsippet om at forurenser betaler, sier Heidi Nordby Lunde (H), stortingsrepresentant fra Oslo.
Les også: Siv Jensen tar et knusende oppgjør med Frp-veteraner
Når det gjelder kollektivpriser i hovedstaden mener hun byrådsleder Raymond Johansen må ta skylda for økte priser.
– Når det kommer til kollektivprisene i Oslo så mener jeg at Raymond Johansen og Oslo-byrådet må ta ansvar for å rydde i eget bedd – min beskjed til dem er at Oslos røde byråd bør vurdere litt bedre hva de velger å prioritere for byen. Høyre mener at et godt og ikke minst rimelig kollektivtilbud bør være topp-prioritet for byrådet.