Blir verdens største på oppdrett

Norsk-amerikanske Stolt Sea Farm vil slå seg sammen med nederlandske Nutreco og danne verdens største oppdrettsselskap.

13.09.04 09:48

Det går fram av en børsmelding fra Stolt-Nielsen mandag morgen.

Nutreco ble for alvor kjent i Norge da selskapet kjøpte sjømatvirksomheten til Norsk Hydro for noen år siden. Stolt-Nielsen-eide Stolt Sea Farm er fra før en betydelig aktør i norsk oppdrettsvirksomhet.

Nå planlegger de to kjempene altså å slå seg sammen. Nutreco får en eierandel på 75 prosent i det nye selskapet, som får navnet Marine Harvest. Stolt-Nielsen får de siste 25 prosentene.

Marine Harvest skal i første omgang finansieres av de to eierselskapene, men på sikt er planen å børsnotere den nye oppdrettskjempen. Slik virksomheten ser ut i dag, vil selskapet selge laks, ørret og annen oppdrettsfisk for over 8 milliarder kroner i året. Antall ansatte vil være cirka 6.000.

Marine Harvest skal ledes av nederlenderen Hans den Bieman, som i dag er driftssjef for Nutreco Aquaculture. Hele ledelsen skal plasseres i Nederland.

Stolt Sea Farm har i dag hovedkontoret sitt i Oslo. Selskapet sysselsetter 2.500 personer i Norge, Skottland, Chile, Canada og Australia. Nutrecos oppdretssvirksomhet har på sin side 4.200 ansatte i de samme landene pluss Nederland, Japan og Irland.

Nutrecos toppsjef Wout Dekker tror fusjonen vil sparke i gang flere sammenslåinger i oppdrettsbransjen den nærmeste tida.

- Vi tror fusjonen blir en katalysator for den ventede restruktureringen av den internasjonale lakseindustrien, sier han.

Avtalen mellom Stolt Sea Farm og Nutreco er gjort med forbehold om en vellykket due diligence-prosess og godkjennelse fra selskapenes besluttende organer. Den endelige sammenslåingen skal være gjennomført i første halvår 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag