OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Enorme verdier forsvant på Oslo Børs i kjølvannet av avsløringer i Kina - og fallet fortsatte utover mandagen.

Børser over hele verden falt mandag kraftig på grunn av frykt for at den kinesiske eiendomsgiganten China Evergrande skal kollapse.

Oslo Børs kraftig ned

Oslo Børs var ned 3,16 prosent ved tolv-tiden, og det lå dermed an til å bli den verste dagen på børsen siden oktober i fjor.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt med 2,35 prosent og endte på 1114,32 poeng, den nest verste dagen i 2020.

Les også: Slik svarer statsminister Erna Solberg på spørsmål om hun ønsker å bli medlem i den eksklusive norsk klubben

Børsens fjerde største selskap, Adevinta, var ned 3,3 prosent, mens aluminiumskjempen Norsk Hydro, som er børsens femte største selskap, var ned 4,3 prosent. Også andre store børser faller kraftig mandag, med den tyske Dax-indeksen ned 2,3 prosent.

Blodrød nedtur på Wall Street

Også i New York var det blodrødt på mandag. Ved børsåpning klokken 15.30 norsk tid falt Dow Jones med 580 poeng, mens S&P 500 falt 1,4 prosent. Teknologitunge Nasdaq Composite falt 1,6 prosent like etter åpning.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Senere på kvelden, var fallet enda mer dramatisk.

Ved 21-tiden mandag kveld var Dow Jones ned hele 900 poeng, eller rundt 2,7 prosent. I tillegg var S&P 500 også kraftig ned, og lå rundt 5 prosent lavere enn toppnoteringen. Dow Jones lå an til sin verste dag siden oktober i fjor, mens S&P 500 lå an til den verste dagen på 11 måneder. Nasdaq Composite var også kraftig ned, hele 3,3 prosent.

På tampen snudde det derimot litt igjen, og S&P 500 endte ned 1,7 prosent, til den verste dagen siden i mai. Dow Jones var ned 600 poeng, nesten 1,8 prosent.

Ifølge CNBC er det flere grunner til nedgangen i USA. I tillegg til avsløringen rundt China Evergrande, er investorene i USA også bekymret fordi sentralbanken i USA starter et todagers møte på tirsdag, der man er bekymret for at de vil signalisere at de er klare for å fjerne økonomiske stimuli på grunn av økende inflasjon og et stadig bedre jobbmarked.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Man peker også på pandemien, og gjør et poeng av at antall smittede i USA fortsatt ligger på samme nivået som i januar, samtidig som vinteren nå nærmer seg i Nord-Amerika.

I tillegg er september erfaringsmessig den verste måneden på aksjemarkedet av dem alle, men et gjennomsnitt på en nedgang på 0,4 prosent. Aksjesalget tenderes også til øke ved slutten av måneden.

I tillegg er man bekymret for den enorme gjelden i USA. Tidligere denne måneden varslet USAs finansminister Janet Yellen at hun snart var tom for handlingsrom og at Biden-administrasjonen stanger i gjeldstaket i neste måned.

Les også: USA frykter nye virusvarianter vil true verdensøkonomien

CNBC skriver at man nå trolig står overfor den største aksjesalget siden juli.

Les også: Jo Nesbø håver inn - har kjempegevinster i aksjemarkedet

Kraftig fall i Asia

Børser i Asia falt også kraftig mandag. Hang Seng-indeksen i Hongkong var ned over 4 prosent. Eiendomssektoren på børsen er på sitt laveste siden 2016.

«Akkurat nå stilles det spørsmål om likviditetsskvisen for Evergrande vil utløse en større krise i de kinesiske kredittmarkedene, og om eventuelle brannsalg av konkursbo vil utløse en større krise i de kinesiske boligmarkedene», skriver Kelly Chen i DNB Markets i en rapport.

Hun mener imidlertid man ikke skal overvurdere faren ved en boligkollaps i Kina, som i så fall vil få ringvirkninger for hele verdensøkonomien.

«Boligmarkedet, og særlig befolkningens formue og pensjonssparing (er) i så stor grad knyttet til boligverdier, at det gir sterke insentiv for myndighetene å gjøre sitt ytterste å unngå boligpriskollaps. Om den sterke boligprisutviklingen tidlig i 2021 er noe indikasjon, så er etterspørselen etter bolig i Kina fremdeles meget solid. Helt klart kan myndighetene trå feil i måten de velger å håndtere Evergrande, men det gjenstår å se», skriver Chen.

Les også: Jo Nesbø håver inn - har kjempegevinster i aksjemarkedet

Det er også uro for situasjonen i USA, med frykt for inflasjon, stadig verre koronasmitte og muligheter for at sentralbanken begynner å trappe ned på krisetiltakene.