Blodrødt i Asia

Foto: (Scanpix)

Alle de viktigste børsene i Asia faller kraftig torsdag.

06.11.08 10:31

De asiatiske børsene ser ut til å følge i fotsporet fra New York, der hovedindeksen Dow Jones falt mer enn fem prosent onsdag. Like før stengetid er samtlige av de viktige børsene i Asia kraftig ned.

Nikkei-indeksen i Tokyo endte ned hele 6,53 prosent, Shanghai Composite endte ned 2,44 prosent og Seoul Composite endte ned hele 7,56 prosent. I Singapore er Straits Times-indeksen ned 4,38 prosent to timer før stengetid (stenger 10.00 norsk tid).

I Hong Kong falt Hang Seng-indeksen med 7,08 prosent. Flyselskapet Cathay Pacific utmerket seg negativt med et fall på hele 12,8 prosent etter at selskapet meldte om et forestående tap på 350 millioner dollar på allerede inngåtte drivstoffkontrakter.

Den regionale indeksen MSCI Asia Pacific (unntatt Japan) falt 5,4 prosent og har med det falt totalt 53,5 prosent hittil i år. Dermed er nedgangen større enn for MSCIs globale indeks All-country World Index som «bare» er ned 40.7 prosent i 2008.

Usikkert for Canon, Honda og Toyota
I Japan frykter analytikere at de store selskaper som Canon og Honda vil bli sterkt påvirket av utviklingen i Vesten. Selskapene er svært avhengig av eksport og når forbrukere i USA og Europa kutter forbruket vil det fort synes på bunnlinjen.

På en pressekonferanse torsdag nedjusterte Toyota forventingene til årets regnskapår som avsluttes 31. mars 2009. Bilfabrikanten tror antall solgte biler endre på 8,24 millioner - en nedgang på 673.000 fra prognosen i august. Estimatet for driftsinntekter ble nedjustert til 600 milliarder japanske yen.

Malaysia - not truly Asia
Fantes det så et lyspunkt i Asia torsdag? Joda, på børsen i Malaysia endte KLSE Composite opp 1,07 prosent og var med det eneste asiatiske børs i pluss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.