Gå til sidens hovedinnhold

BN Bank starter 2019 med å kutte forbrukslån og bokfører 100 millioner kroner i overskudd

Etter 100 millioner i overskudd i årets tre første måneder, ønsker BN Bank å tjene penger ved å droppe forbrukslån og sette ned rentene.

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Overskuddet er imidlertid en nedgang sammenlignet med første kvartal i fjor. Da noterte BN Bank, som har hovedkontor i Trondheim, et overskudd på 121 millioner kroner.

"Nedgangen i resultat og egenkapitalavkastning skyldes i stor grad at banken i 1. kvartal 2018 hadde en ekstraordinær inntektsføring på tap på 22 millioner kroner, samt engangsgevinster ved salg av eiendom på seks millioner kroner. I år fikk BN Bank et netto tap på utlån og garantier på 3 millioner kroner i samme kvartal", er forklaringen banken gir i en børsmelding torsdag.

- Ikke bærekraftig

Det mest dramatiske grepet trondheimsbanken gjennomførte i første kvartal, synes imidlertid ikke i kvartalsregnskapet.

Les også

Bank slutter å gi forbrukslån

I slutten av mars bestemte nemlig BN Bank seg for å kutte ut forbrukslån til sine kunder. Samtidig lanserte banken et såkalt refinansieringslån med rentebonus til kunder som viser reell vilje til å betale ned dyre smålån.

Etter seks måneder med nedbetaling, belønnes kunden med et rentekutt på 0,75 prosentpoeng.

- Vi mener dette markedet for forbrukslån ikke lenger er bærekraftig, slik situasjonen er i dag. Derfor vil vi heller premiere dem som ønsker å rydde opp og få orden på økonomien, sier administrerende direktør Svein Tore Samdal i en melding.

Les også

Burde aldri fått lån - student sitter med 900.000 i gjeld uten fast inntekt

Banken forteller om gode tilbakemeldinger fra kundene, selv om bankens nye linje ikke går rett hjem hos alle. For den nye praksisen rammer også dem som har god betalingshistorikk.

Sa nei til konfirmant-far

- Vi hadde helt nylig en far til en konfirmant på tråden som ville låne litt ekstra til konfirmasjon og ferie. Han hadde forbrukslån i BN Bank, og ønsket å låne litt mer i anledning konfirmasjonen og forestående sommerferie. Endringen i praksisen vår, der vi sier nei til å låne ut til rent forbruk, gjør at ikke han får det, selv om han hadde en prikkfri betalingshistorikk, forteller kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen til Nettavisen.

Selv om mange nok vil mene at dette er et eksempel på hvorfor forbrukslån er nyttig, mener Laugen det motsatte.

- Historien illustrerer på et vis godt behovet for å stramme inn praksis. Det er lett å føle med familiefaren, sikkert under et press for å levere en perfekt konfirmasjonsdag og ta med seg familien på ferie, men samtidig er det ikke et god tegn at man må gå til banken rett før en sånn anledning for å låne mer.

- Har dere merket at kunden går til andre banker etter at dere droppet forbrukslån?

- Vi har like mange søknader om usikret kreditt inn som før endringen, men har så langt betalt ut vesentlig mindre, noe som indikerer at de fleste som ønsker usikret kreditt tenker å bruke det til å finansiere økt forbruk ikke til å betale ned gjeld. En god del prøver seg med å si at de skal bruke lånet til å refinansiere gammel og eksisterende forbrukslån- og kredittkortgjeld, og fremstiller det som om de virkelig vil rydde opp. Samtidig om litt ekstra lån på toppen av det de alt har. Den går vi ikke på, så disse får nei. Vi ønsker ikke å være med på å finansiere økt forbrukslånsgjeld, rett og slett, men bidrar gjerne til at folk kvitter seg med gjeld.

BN Bank er en internettbasert bank eid av Sparebank 1-bankene og har i tillegg til hovedsetet i Trondheim, et distriktskontor i Oslo.

Banken har rundt 115 ansatte og har siden desember 2018 vært ledet av Svein Tore Samdal.

Kommentarer til denne saken