*Nettavisen* Økonomi.

Boeing fikk innsidehjelp

Den amerikanske flygiganten Boeing fikk innsidehjelp til å slå konkurrenten Airbus om en kjempekontrakt. Nå er de ansvarlige sparket.

Boeing fikk hjelp fra flyvåpenets innkjøpssjef til å slå europeiske Airbus i kampen om en kjempekontrakt. Nå er kontrakten lagt på is, og de ansvarlige er sparket, skriver Politiken.

Ifølge København-avisens Miami-korrespondent har USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld personlig grepet inn og suspendert avtalen. Den var verd 21 milliarder dollar eller 142,5 milliarder kroner, og gjaldt kjøp og leasing av tankfly til det amerikanske luftforsvaret.

Rumsfelds departement Pentagon gransker nå anklagene om at Boeing skaffet seg kontrakten ved hjelp av uetiske metoder. Selskapet har allerede sparket økonomidirektør Mike Sears og underdirektør i konsernets avdeling for rakettforsvar Darleen Druyun.

– Man kan med rette spørre seg hva en ekspert i rakettforsvar har med tankfly å gjøre, skrev Politiken søndag. Avisen påpeker at Druyun var nestleder for innkjøpsavdelingen i flyvåpenet og ledet forhandlingene om tankflyene, før hun i januar i år ble ansatt hos Boeing.

Dermed ser det ut til at USAs militærindustrielle kompleks, der de væpnede styrker samarbeider tett med industrien, har fått sin egen etiske skandale. Tidligere har USAs vært rammet av slike skandaler i energikjempen Enron og telekom-selskapet WorldCom.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.