Gå til sidens hovedinnhold

Boeing: Tar milliardsmell på 737 Max-flyene

Flyprodusenten Boeing vil ta en resultatsmell på mer enn 1 milliard dollar på grunn av problemene med 737 Max-flyene.

Det er Dow Jones Newswires og Wall Street Journal som melder dette i forbindelse med resultatfremleggelsen for første kvartal til Boeing.

Avsetningen på en drøy milliard dollar er et foreløpig anslag på hva som kan komme knyttet til de mange 737 Max-flyene som er satt på bakken i kjølvannet av to flystyrt siden høsten 2018.

Oppgraderinger

Avsetningen dekker Boeings estimat for høyere kostnader til oppgradering av programvare, i tillegg til ekstra pilotopplæring. Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener den nye programvaren til Boeing er idiotsikker.

De to ulykkesflyene manglet ifølge New York Times begge sensorer som Boeing selger som ekstrautstyr. Norwegian har ikke installert dette tilleggsutstyret, men Norwegian er en av mange selskap som inntil videre har sin flåte av 737 Max utenfor trafikk.

Foreløpig er det ikke konkludert med noen endelig årsak til flystyrtene. Det spekuleres imidlertid på feil med en programvare kjent som Maneuvering Characteristics Augmentation System, (MCAS).

MCAS bruker sensorer til å sørge for at nesepartiet på flyet holder seg stabilt, eller synker dersom det oppdager at det er en fare for at flyet steiler.

Stor utfordring

Dow Jones skriver at Boeing nå står overfor sin største utfordring siden de i 2013 måtte sette sin Dreamliner-flåte på bakken. Ifølge analytikere kan problemene med 737 Max-flyene koste Boeing så mye som 3 milliarder dollar i utbetalinger til de etterlatte i de to dødsulykkene, samt til flyselskap og leverandører.

Tallene for første kvartal viser ellers at inntektene til Boeing falt fra 23,28 milliarder dollar i 2018 til 22,92 milliarder i 2019. Det tilsvarer med dagens valutakurser om lag 195 milliarder kroner.

Bunnlinjen i perioden er ned fra 2,48 milliarder dollar til 2,15 milliarder dollar, i overkant av 18 milliarder kroner.

Kommentarer til denne saken