Gå til sidens hovedinnhold

Boeing vant storkontrakt

Den amerikanske marinen skal bytte ut sine aldrende Orion-fly, og har gitt flyfabrikken Boeing kontrakt på utvikling av en etterfølger.

Utviklingskontrakten på de nye overvåkingsflyene har alene en verdi på 26 milliarder kroner, og fikk kursen på Boeing-aksjer til å skyte i været mandag.

Ytterligere 100 milliarder kroner vil trolig renne inn i det Chicago-baserte konsernets kasse, når ordrene for kjøp og vedlikehold av den nye flytypen senere begynner å tikke inn.

Den amerikanske marinen trenger nærmere 150 nye overvåkingsfly, og utenlandske kjøpere kommer også til å banke på døra.

For Lockheed Martin, som har levert den amerikanske marinens flåte av nærmere 200 Orion-fly, var mandag ingen god dag. Tapet av kontrakten førte til kursfall på selskapets aksjer.

Boeings nye overvåkingsfly blir en modifisert utgave av den velkjente 737-800 modellen, som går i passasjertrafikk verden over.

Andre forsvarsgiganter, som amerikanske Raytheon og Northrop Grumman og britiske Smiths Group, skal bidra med det avanserte overvåkingsutstyret om bord i de nye flyene.

CFM International, et joint venture-selskap mellom General Electric og det statlige franske selskapet Snecma, skal levere motorene til Orion-flyenes arvtaker.

(NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus