Norges Bygdeungdomslag (NBU) mener norske forbrukere bør boikotte den tyske lavpriskjeden Lidl når de etablerer seg her til lands neste år.

NBU frykter at effektene av Lidls inntog i det norske markedet blir en rasering av bygdene, samt at etablerte dagligvarekjeder blir utkonkurrert.

Det handler om å ha levende bygder med landbruk og åpne kulturlandskap, mener organisasjonen.

Produserer egne varer
- Lidl er kjent for å produsere sine egne merkevarer, og økt handel av billige importvarer på bekostning av norske alternativer vil gå ut over arbeidsplassene her til lands, sier leder i Bygdepolitisk utvalg, Torunn Elisabeth Kvarme, til TV 2 Nettavisen.

Oppfordringen til boikott kom fram i forbindelse med et representantskapsmøte i NBU sist helg. Organisasjonen vurderer også demonstrasjoner i forbindelse med Lidls ekspansjon til Norge.

- Vi ønsker å bevisstgjøre forbrukerne på at det å handle billige dagligvarer faktisk kan ha sin pris. Økt liberalisering gir flere valgmuligheter, men samtidig fører det til økt ansvar for hver og en av oss. Vi ønsker at folk skal kjøpe norske produkter, og tenke på konsekvensene av det motsatte, sier Kvarme.

- Prisverdig initiativ
Norges Bondelag er tilbakeholdne med å stille seg bak en boikott av den tyske dagligvarekjeden, men sier at initiativet er prisverdig.

- Vi vil ikke råde noen om hvilken butikk de skal velge når de handler maten. Men vi tror norske forbrukere må være klar over at de gjennom dagligvarehandelen er med på å bestemme hvordan Norge skal se ut, sier informasjonssjef Sigrid Hjørnegård til TV 2 Nettavisen.

- Hvis man ønsker å bygge opp om den norske matkulturen, så må man også gjøre sine valg i forhold til det, legger hun til.

Hjørnegård poengterer samtidig at Lidl må rette seg etter det norske importvernet som setter begrensinger for hvor mye og hvilken type dagligvarer som kan importes.

- Større forskjeller mellom by og land
Både Norges Bondelag og NBU frykter at Lidl kan skape økt prisdifferensiering mellom by og land.

- Lidl vil skumme fløten ved å gå inn i de mest sentrale strøkene, og responsen fra de andre kjedene går på at de vil bli tvunget til å kutte prisene der, mens prisene opprettholdes på andre steder der konkurransen er mindre, sier Hjørnegård.

- Vi er redd for at det skal bli større forskjeller mellom by og land, ved at matprisene presses ned i befolkningstette områder. Dette vil få svært uheldige ringvirkninger, sier Kvarme i NBU.