Bokhandlerkjeden Tanum, som så sent som i fjor var blant Norges største, avvikles nå etter 190 år.

Det får Nettavisen bekreftet av Tom Harald Jensen, konsernsjef i Cappelen Damm, som eier Tanum.

– Det stemmer at vi er i en prosess med å legge ned tanum.no, sier Jensen til Nettavisen.

Les også: Cappelen blir heldansk

Legger ned stadig mer

Det var nettavisen bok365.no som først erfarte av siste rest av Tanum skulle legges ned. De sier at siste dag 1. november i år. Det vil ikke Jensen bekrefte.

– Datoen er ikke helt klar ennå, sier han.

Tanum, som er eid av Norges største forlag, Cappelen Damm, kvittet seg med nesten alle de fysiske butikker i februar i fjor, og gikk fra å være en av Norges største bokhandelkjeder til en svært liten aktør med bare en nettbutikk og én fysisk butikk.

Fra årsskiftet 2020/2021 ble imidlertid også flaggskip-butikken i Paleet på Karl Johan avviklet, der Tanum hadde hatt bokhandel siden 1880.

Det betyr at bare tanum.no gjenstår, og det er altså denne driften som nå skal legges ned.

Les også: De store forlagene kan vente seg gigabøter

Fungerte godt

Jensen sier at Tanum.no, som er siste rest av Tanum, fungerte godt som en nettbutikk sammen med de 18 butikkene og som klikk og hent.

– Mange kunder orienterte seg på nettet og kom til butikken for å kjøpe og/eller hente. Kundereisen fungerte. Fra å være en aktør med store innkjøp til nett og butikk, ble tanum.no en liten aktør med stadig dårligere betingelser da de fysiske butikkene ble solgt, skriver Jensen i en epost til Nettavisen.

Les også: Han skal knuse den norske bokbransjen

Han forteller at Tanum har alltid vært en salgskanal for bøker, og ønsket ikke å starte med salg/tilbud av andre varer for å opprettholde nettbutikken.

– Det var også behov for oppgraderinger på IT siden. Dermed var konklusjonen gitt, og vi ser dette som en nødvendig del av konsolideringen i markedet, skriver han.

Nedtrappingen kommer etter flere store feilsatsinger og store tap for bokhandelkjeden. Det inkluderer en altfor dyr satsing på bokhandelen på Gardermoen, der kjeden tapte store penger.