*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

Boligen din er billigere enn du tror, og derfor vil boligprisene stige fremover

HISTORISK: Norges Bank-ekspert Haakon Solheim har sett på boligprisene bakover,og hans gjennomgåelse viser at de egentlig er lave.

HISTORISK: Norges Bank-ekspert Haakon Solheim har sett på boligprisene bakover,og hans gjennomgåelse viser at de egentlig er lave. Foto: Norges Bank (Google Street View)

Alle klager på høye boligpriser, men sannheten er at norske boliger er billige.

Senterpartiet og De Grønne prøver å innbille oss at vi har billig mat her i landet fordi vi tjener godt. De blander sammen prisen på mat med kjøpekraften vår.

I boligmarkedet går mange i den motsatte grøften. De ser på prisveksten på boliger og konkluderer med at bolig er dyrt. Men det er altså feil - og «verre» skal det bli:

- De som forventer at bolig skal bli billigere i årene som kommer, risikerer likevel å bli skuffet. Det er ikke utelukket at bolig - i hvert fall i byene - kan bli enda dyrere relativt til gjennomsnittlig inntekt, er konklusjonen til Haakon Solheim, som arbeider med finansiell stabilitet i Norges Bank.

Les bloggen: Er bolig dyrt eller billig?

De som husker kjøpekraft når de skal bortforklare at Norge har Europas høyeste matpriser, «glemmer» historisk kjøpekraft når de skal klage på høye boligpriser her i landet.

Dette er poenget i bloggen på Bankplassen til Norges Bank. - Faktisk peker en langsiktig sammenlikning av boligpriser heller i motsatt retning - boliger er forholdsvis billig, i et historisk perspektiv, skriver Solheim.

Den ene politikeren etter den andre vil ha ned boligprisene, og i Oslo planlegger det rødgrønne byrådet endog å kjøpe boliger for å få ned prisen (finn syv feil i logikken). Men bildet varierer. En rask kikk på Finn viser at du må bteale 4,0 millioner kroner for et tre roms oppussingsobjekt på Vålerenga i Oslo, mens du får en stor moderne villa for samme pris i Hammerfest.

For to personer med samme lønn oppleves boligmarkedet i Oslo som dyrt, mens du kan velge og vrake i mindre byer og utkantområder med billigere boliger. Vi har altså ikke ett boligmarked i Norge, men mange. Og boligprisene går i været med flyttestrømmer til byene.

I gjennomsnitt går likevel prisene oppover jevnt og trutt:

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYERE OG HØYERE: Boligprisene.

Den historiske gjennomgåelsen til Solheim viser at boligprisene målt i kroner har steget i 114 av de siste 153 årene, og at det er 25 år siden boligprisene falt noe særlig målt i rene kroner.

Så da har jo boliger blitt dyrere?

Vel, ikke helt sikkert, for kjøpekraften til en krone har også falt?

Men selv justert for det, har faktisk boliger blitt dyrere målt mot andre varer: - Boligere har blitt dyrere, både i seg selv og sammenliknet med det en husholdning vanligvis kjøper, skriver Solheim.

I tillegg har vi unnet oss bedre og større boliger, slik at vi nå har rundt 40 kvadratmeter per person. Og så kommer lønnsveksten, og da blir bildet helt annerledes.

- For en gjennomsnittlig lønn kan man - som vi egentlig skulle vente, når vi ser på bokvaliteten, kjøpe veldig mye mer bolig i dag enn man kunne for 100 år siden, skriver Haakon Solheim.

Sammenlignet med brutto nasjonalprodukt per innbygger, var boligprisene ved inngangen av forrige århundre over 15 ganger høyere per kvadratmeter, viser regnestykket.

Klikk på bildet for å forstørre.

LAVE RENTER: Norges Bank tror rentene skal litt opp, for så å ligge flatt eller falle.

Også andre forhold peker mot enda høyere boligpriser i byene:

  • Kostnadene ved å bygge nye boliger fortsetter å øke.
  • Rentene er rekordlave, og ser ut til å være lave lenge.
  • Folk fortsetter å flytte til byene og tomteprisene stiger.

Konklusjonen er at boligprisene kan fortsette å stige, og at de med dårligst råd må leie eller kjøpe mindre boliger: - De som allerede er inne i boligmarkedet, vil derimot kunne hente høye gevinster. Det er i så fall ikke noe nytt - det er snarere et skritt tilbake der vi kom fra, er konklusjonen til bloggeren fra Norges Bank.

Som et apropos kan vi se på logikken som brukes på matvarer, nemlig å sammenligne norske boligpriser med utenlandske. En masteroppgave ved Norges Handelshøyskole under veiledning av professor Ola H. Grytten viser at vi langtifra er på europatoppen. Tvert imot er konklusjonen at norske boligpriser ikke er for høye i forhold til utlandet når vi justerer for kjøpekraft, lønn etc.

Det er ikke rart at mange vedder familieformuen på enda høyere boligpriser.

PS! Hva tror du? Vil boligprisene fortsette oppover i byene, eller tror du på et kraftig fall i boligprisene? Skriv et leserbrev!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.