Gå til sidens hovedinnhold

Boligkrig på NRK-tomta: – Dette er det jeg kaller dobbeltmoralen i Høyres boligpolitikk

Høyre kritiserer stadig de rødgrønne for treg boligutbygging i Oslo. Nå raser Oslo Ap etter at Høyre fikk flertall for å prioritere grøntareal over boliger på NRK-tomta.

Det er ikke ofte man ser de borgerlige partiene Høyre, Venstre og KrF i allianse med Rødt, FNB og Senterpartiet.

Men forrige uke fikk nettopp den alliansen flertall for forslaget om å stille en rekke krav til utviklingen av NRK-området på Marienlyst i Oslo.

Ap, MDG og SV ønsket seg flere boliger når NRK forlater tomta, mens forslaget fra opposisjonspartiene setter flere krav til grøntarealer, samt en flerbrukshall til idrett.

Les også: Støre oppsummerer Stortings-perioden

Dette mener Arbeiderpartiet er et prakteksempel på at Høyres stadige kritikk av byrådets boligpolitikk er et spill for galleriet.

– NRK-tomta er et av de få sentrale områdene i Oslo hvor det er potensiale for å bygge mange boliger. Den muligheten må vi ikke tillate å gå fra oss, sier talsperson for byutvikling i Oslo Arbeiderparti, Abdullah Alsabeehg.

Han reagerte særlig kraftig for Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde nylig var ute i Nettavisen og hevdet at Raymond Johansens (Ap) boligpolitikk skaper et generasjonsskille i Oslo.

– Mathilde Tybring-Gjedde går ut i media og legger ansvaret på Raymond Johansen, og så er det egentlig hun og hennes parti som har ansvaret, sier Alsabeehg til Nettavisen.

– Høyre regulerer færre boliger og forsinker flere prosesser. Hvis de mener alvor om å bygge flere boliger, så må de vedta flere boliger.

Les også

Direkte: Erna Solberg om gjenåpningen

Færre boliger og lavere utnyttelse

Forslaget knyttet til NRK-tomten på Marienlyst fikk flertall i bystyret og innebærer fire sentrale punkter:

  • Redusere høydene og tilpasse dem bedre til nabobebyggelse, ikke samle dem i én ende av tomten.
  • Færre boliger, hvilket medfører mer areal satt av til institusjoner og næring i hovedalternativet.
  • Utbyggelse av en stor flerbrukshall til idrett, ikke bare en liten hall.
  • Barnehager og grøntområder i ytterkant av området skal bevares.

Disse kravene må oppfylles når bystyret i fremtiden skal bestemme seg for hvordan tomta skal se ut.

Det betyr at betydelige deler av området blir brukt til andre prioriteringer enn boligutbyggelse. Dette er samtidig som hovedstaden går gjennom en en boligkrise, der flere hevder at det blir bygget for få boliger.

– Debatten i Oslo bystyre viser igjen hvordan Høyre har en dobbeltmoralsk boligpolitikk. De snakker om å bygge mer boliger, men så går de med på et flertall som egentlig sier det motsatte, sier Alsabeehg til Nettavisen.

– Flere boliger vil gi flere tilgang til boligmarkedet og mer stabile priser, men det vil også skape flere årsverk. Det er arbeidsplasser vi trenger i en tid med høy arbeidsledighet.

Les også

Hongkong-avis økte opplaget etter razzia

Løftebrudd fra Raymond Johansen

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde, mener Høyre støtter flere boliger på Marienlyst, men legger til at det naturligvis kan finnes enkelteksempler hvor partiet er uenig med utbygger.

Hun påpeker også at Høyre ønsker å bygge flere mindre toroms-leiligheter som førstegangskjøpere etterspør, der Arbeiderpartiet stemmer mot.

- Man må være ganske styringsarrogant for å mene det er opposisjonens feil, og ikke de som faktisk styrer byen, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Ifølge Tybring-Gjedde er det ingen tvil om at Raymond Johansen har begått et løftebrudd. I 2016 lovet han at Oslo skulle bygge fem tusen boliger i året. Dette har ikke skjedd.

- Arbeiderpartiet og Raymond Johansen har begått et tydelig løftebrudd. Raymond Johansen lovet kraftig økning i boligutbygging og regulering av tomter, sier Tybring-Gjedde.

Boligpotensiale

Innen 2033 skal NRK ha flyttet fra Marienlyst. Eiendommen er solgt til investeringsselskapet Ferd, men blir likevel strengt regulert av bystyret i Oslo.

Dette er en lang prosess hvor forslag om endringer i planprogram må sendes til høring av Plan- og bygningsetaten. Slik Nettavisen har omtalte tidligere, er dette en høringsprosess som kan ta flere år.

Les også: Krisetall for unge i Oslo: - Raymond Johansen skaper et generasjonsskille

Byrådet har tidligere godkjent planprogrammet for NRK-tomten, men flertallet for forslag om premisser for utviklingen på tomten etterlater byrådspartiene Ap, SV og MDG på sidelinjen.

Forsinkelser i prosessene

Abdullah Alsabeehg sier til Nettavisen at flertallet for forslaget viser hvordan Høyre ønsker færre boliger og lavere utnyttelse. Han legger til at det er flere saker hvor han mener Høyre har vært med på å forsinke boligbyggingen i Oslo.

I desember vedtok Bystyret å regulere 111 boenheter på Bogerud torg i Oslo.

Les også

Helsemyndighetene vil åpne for 100 deltakere på private arrangementer

Saken lå igjen fra det borgerlige byrådet og har blitt behandlet i nærmere ti år. Likevel forslo Høyre, Venstre og Rødt å sende saken gjennom enda en runde for utarbeidelse på ytterligere flere år.

Talspersonen for byutvikling i Oslo Arbeiderparti mener dette viser dobbeltmoralen i boligpolitikken til Høyre.

Les også

Löfven jobber for å unngå politisk krise i Sverige

Raskere boligutbygging

Tybring-Gjedde mener byrådet må ta ansvar for å øke reguleringstakten i hovedstaden. Dette innebærer å transformere nye områder av byen til boliger. Hun foreslår også flere ferdigregulerte områder der utbygger har muligheten til å starte med en gang.

- Også må alarmen gå i plan- og bygningsetaten. Man kan ikke trekke på skuldrene når saksbehandlingstiden øker så kraftig. Det er det unge som taper på, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Les også

Over 36.000 passerte grensen på Svinesund sist uke

Årsaken til at Alsabeehg reagerer på Tybring-Gjeddes kritikk av byrådet knyttet til saksbehandlingstiden i Plan- og bygningsetaten, er fordi han mener Høyre bidrar til at flere prosjekter tar lenger tid.

- Når Høyre fremmer forslag om endring i planprogrammet for NRK-tomten, vet de at det innebærer mer saksbehandlingstid på prosjektet, sier Alsabeehg.

Han legger også til at Byrådet har regulert rekordmange boliger.

- I fjor regulerte vi over 4000 boliger, sier Alsabeehg til Nettavisen.

Les også

Flere får formell kompetanse etter Nav-tiltak

NRK skal flytte hovedkontoret fra Marienlyst til Ensjø innen 2033. Den nye tomten koster 800 millioner kroner.