Gå til sidens hovedinnhold

Boligmarkedet: 170.000 kroner kvadratmeteren i Ullevål Hageby

Det er trolig satt ny prisrekord i Ullevål Hageby hvis vi ser på kvadratmeterprisen.

Nettstedet Virdi.no har kommet med en oversikt over de dyreste boligsalgene i år hvis vi regner ut fra kvadratmeterprisen. Bak nettstedet står Alva Technologies, et oppstartsselskap som har som mål å utvikle nye løsninger for et mer velfungerende boligmarked.

Men Virdi.no har også utarbeidet en oversikt over Norges seks dyreste boliger i år, regnet per kvadratmeter. Alle boligene ligger i Oslo, og en fellesnevner er at flere av leilighetene er små.

Og øverst på listen til Virdi.no troner en 60 kvadratmeterstor andelsleilighet i Stiftamtmann Kaas´ vei 1 i Ullevål Hageby (se foto). Ullevål Hageby er et strøk som har opplevd en kraftig prisøkning de seneste årene. Rekordleiligheten ble lagt ut for salg 29. mars i år og tinglyst 6. mai for 10,2 millioner kroner.

Med en fellesgjeld på moderate 31.000 kroner tilsvarer det svimlende 170.000 kroner per kvadratmeter. Det er høyt, selv i et område som er blant de dyrere i Oslo. Det spesielle med Ullevål Hageby er at det kun er andelsleiligheter å få tak i, ingen eierleiligheter.

Les også

Norsk fengsel vekker oppsikt i utlandet


Norges største borettslag

- Ullevål Hageby er et marked som lever litt for seg selv. Det er Norges største frittstående borettslag og et marked det er vanskelig å komme seg inn i, fordi boligene har forkjøpsrett. Mange kjøper seg derfor en rimeligere leilighet for senere å kunne by på de beste, sier Petter Hennum Birkrem i Privatmegleren Ullevål til Nettavisen Økonomi.

Er du først kommet innenfor, prøver du å bruke forkjøpsretten og ansienniteten når det er kamp om de beste leilighetene.

- De store leiligheten er veldig populære. Å få tak i en stor leilighet på 200 kvadratmeter er «hot». I mange av leilighetene er det bygd ut loft og kjeller, og det er skiftet tak på alle enhetene. De har vært flinke til å ta vare på leilighetene, men det er friske fellesutgifter, opp mot 8000-9000 kroner i måneden for de store leilighetene, sier Hennum Birkrem.

Les også

Du kan få et skattefritt lån fra arbeidsgiver


Mangler garasjer

En rekke leiligheter går ifølge boligmegleren «glatt» for over 100.000 kroner kvadratmeteren. En ferierende megler kan imidlertid ikke komme på en kvadratmeterpris på 170.000 kroner i strøket.

Det som trekker ned i Ullevål Hageby, er mangelen på garasjer. Garasjene er i tillegg små, og som regel følger ikke garasjen med leiligheten, men ansienniteten i borettslaget.

Stiftamtmann Kaas´ vei er for øvrig en kort sidevei til den nokså smale gjennomfartsåren John Colletts allé og ligger på skrå nedenfor Ullevål skole. Det er beboerparkering i området. I tillegg er det innført parkeringsforbud langs John Colletts allé, som tidligere var tett parkert og lite fremkommelig ved møtende biler.

300 mål

Den gamle hagebyen i Bydel Nordre Aker ble ført opp fra 1915 til 1922. Ullevål Hageby er et område på 300 mål og bestod opprinnelig av mange små og mørke leiligheter. Flere av disse leilighetene er utvidet.

I dag utgjøres området ifølge Wikipedia av 116 bygninger med 654 boliger. Et annet kjennetegn ved området, er at det bor mange NRK-medarbeidere og kulturkjendiser her. Det er 15 minutter gangavstand ned til NRK-bygget på Marienlyst.

Sentralt, men bråkete

Nummer to på listen over årets dyreste salg er 15 kvadratmeterstore Uelands gate 24A på velkjente, men trafikkerte Aleksander Kiellands plass. Leiligheten ligger i en bygård opprinnelig fra 1890 og ble 21. april lagt ut for salg og solgt en drøy måned senere for 1,9 millioner kroner.

Men fellesgjelden utgjør hele 618.000 kroner, som sender kvadratmeterprisen opp i 167.900 kroner. Nettavisen omtalte salget i mai (se også video nederst) og skrev at leiligheten ble solgt for 400.000 kroner over takst.

- Dette er et meget attraktivt område med alt av bymessige tilbud som bakeri,
blomsterbutikk, vinmonopol, og café er i umiddelbar nærhet, uttalte Propr-sjef Kjetil Eriksson i en pressemelding for to måneder siden. Nederst i saken kan du se en video av hybelen.

Les også

Slik spiser du sushi på «riktig» måte


Rådyrt på Tjuvholmen

Nummer tre på listen er rådyre Kavringen Brygge ytterst på Tjuvholmen, der en rekke av lendets dyreste leiligheter ligger. Og den dyreste per kvadratmeter ifølge Virdi.no er Kavringen Brygge 1, en leilighet på 70 kvadratmeter, som 22. februar ble lagt ut for salg.

Tinglysningen fra 29. mars viser at kjøper var villig til å bla opp 11,3 millioner kroner for 3-romsleiligheten i 6. etasje. Det gir en kvadratmeterpris på 161.400 kroner.

Tett bak på fjerde plass og i samme område finner vi Tjuvholmen Allé 4. Her gikk det lengre tid før en kjøper bet på, den 37 kvadratmeterstore leiligheten ble annonsert i september i fjor, men solgt først i mai i år. En salgspris på 5,95 millioner kroner betyr en kvadratmeterpris på 160.800 kroner.

Østsidens Tjuvholmen

Sørenga er også blitt et svært dyrt og ettertraktet område, men på østsiden av indre Oslo havn. Kvadratmeterpriser på over 100.000 kroner er ikke uvanlig, og på femteplass på oversikten til Virdi.no finner vi Sørengkaia 137 (bildet).

4-romsleiligheten fra 2014 er på 96 kvadratmeter og ligger i 3. etasje. Her bladde kjøper i januar opp 15,2 millioner kroner, som tilsvarer 158.300 kroner kvadratmeteren.

Leiligheten ble for øvrig solgt også i slutten av 2016 for 10,75 millioner kroner, så her fikk selger en verdistigning på pene 4,5 millioner kroner på drøyt to år, hele 41 prosent.

Den siste leiligheten er i oversikten til Virdi.no er Stavangergata 45a på Bjølsen i Oslo øst. Den 15 kvadratmeterstore hybelleiligheten i 7. etasje gikk for 2,11 millioner kroner, 155.800 kroner kvadratmeteren.

Les også

Petter og Tina leide ut leiligheten på Airbnb. Kom hjem til vill sex- og kokainfest


Gjennomsnitt: 41.000 m2

Ifølge Virdi.no er det så langt i år blitt registrert i overkant av 36.000 boligsalg på det åpne markedet i Norge. Gjennomsnittsprisen har vært omtrent 41.000 kroner per kvadrattmeter, men forskjellene mellom topp og bunn er svært store

Mens toppnivåene altså har vært godt over 150.000 kroner kvadratmeteren, er den billigste boligen solgt for under 5000 kroner per kvadratmeter. Virdi.no sier ikke noe om hvor denne boligen ligger eller standarden på objektet.

Det skal også sies at 170.000 kroner langt fra er noen prisrekord per kvadratmeteren i Norge. Norgesrekorden - og den nordiske rekorden - holdes fortsatt av Odd Kalsnes, som i 2016 oppnådde 287.000 kroner kvadratmeteren på eksklusive Gimle terrasse.

En toppleilighet på Bygdøy var i vår til salgs for 50 millioner kroner, som gir bortimot 200.000 kroner per m2 for 258 kvadratmeter.

Kommentarer til denne saken