Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene falt 1,4 prosent i mars

Boligprisene falt i mars, og det er ikke normalt. Men Eiendom Norge mener nedgangen ikke var så ille som fryktet.

KVADRATUREN (Nettavisen Økonomi): Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt med 1,4 prosent i mars. Korrigert for sesongvariasjoner, altså en prisutvikling som er normalt for måneden, var det også en nedgang på 1,4 prosent.

Det er første gang i 2019 at boligprisene faller. I mars 2019 steg boligprisene med 0,7 prosent, mens i 2018 var oppgangen på nettopp 0,5 prosent.

Det seneste året har prisene på landsbasis steget med 1,5 prosent. Eiendom Norge venter en nedgang i tolvmånedersveksten fremover. I Oslo var det en prisnedgang i foregående måned på 1,5 prosent, mens prisene i hovedstaden er opp 2,9 prosent fra mars 2019.

Eiendom Norge spådde før koronakrisen satte inn at boligprisene i Norge ville stige med 2-3 prosent i år og med 5 prosent i Oslo.

Mindre enn ventet

- Koronautbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i mars, men fallet i prisene og volumet er mindre enn man kunne vente, gitt de drastiske tiltakene mot å begrense smitten, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Boligmarkedet og kredittmarkedet fungerer mye bedre enn man kunne frykte i en tid med mange permitterte og stor usikkerhet. En noe svakere prisutvikling er ikke bekymringsfullt så lenge hjulene går rundt og aktiviteten i markedet er god.

- Vi tror ikke at markedet vil stoppe opp så lenge folk har behov for å bytte bolig og flertallet av befolkningen ikke opplever inntektsbortfall, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i en kommentar til tallene.

Lauridsen venter at transaksjonsvolumet vil stabilisere seg fremover. I mars ble det totalt solgt 6679 boliger i Norge, som er 14,6 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2019. 8659 boliger var til salgs i Norge, som er drøyt 14 prosent færre enn i rekordåret 2019.

Omsetningen av boliger hittil i år er 2,5 prosent lavere enn de tre første månedene av 2019. Det tok i mars i gjennomsnitt 51 dager å selge en bolig i Norge. Raskest salgstid hadde som vanlig Oslo, denne ganen med 20 dager.

Ned overalt

I Bergen falt boligprisene i mars med 1,5 prosent, som er klart mer enn normalt for måneden. I Trondheim var nedgangen på 1,8 prosent, mens i Stavanger var nedgangen bare 0,4 prosent. Det er likevel mer enn det som er normalt for måneden.

Den svakeste sesongkorrigerte utviklingen i mars hadde Romerike med en nedgang på 1,9 prosent, mens i Fredrikstad/Sarpsborg var nedgangen bare 0,3 prosent. Det var lavest i Norge i mars.

OBOS la nylig frem marstall som viser en prisnedgang på landsbasis på 2,8 prosent, 2 prosent for Oslo.

Lauridsen og Eiendom Norge ønsker nå en statlig garanti for mellomfinansiering for å sikre et fortsatt velfungerende boligmarked.

- Det er nå viktig at myndighetene bruker de verktøyene man har til rådighet, sier Lauridsen i pressemeldingen, og trekker også frem fjerning av dokumentavgiften som et viktig tiltak.

- Ideelt sett, få den bort, sa Lauridsen på pressekonferansen.

Bråstopp etter 12. mars

Adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom sier til Nettavisen Økonomi at deres portefølje for Norge som helhet viser en nedgang i mars på ca. 1 prosent. For Oslo var prisutviklingen i DNB-porteføljen i foregående måned sidelengs.

- Det var bra fart i markedet frem til regjeringen kom med tiltakene 12. mars, og så ble det fullstendig bråstopp i noen dager, sier han. Ifølge Buraas solgte DNB i mars 50 prosent av boligene til på, eller over prisantydningen.

Les også: - Ledigheten gir boligknekk - utenkelig at det ikke skjer

På spørsmål om hvor mye vekt vi skal legge på dagens tall, svarer Buraas:
- Vi må ta dem med en klype salt. Men boligmarkedet i Norge er i utgangspunktet sunt. Vi har banker som kan finansiere, ellers ville markedet ha stoppet opp.

Færre salg betyr større utslag fra enkeltsalg, og det kan påvirke prisstatistikken, spesielt lokalt.

Tidenes høyeste

Faktisk hadde DNB «all time high» i omsetningen frem til regjeringen kom med de drastiske tiltakene. Etter 12. mars ble det veldig stille et par dager, men sist helg var omsetningen tilnærmet normal i Oslo-området.

- Ja, det var bra fremmøte med mange salg mandag, faktisk litt flere enn for samme mandag i fjor. Det er de nyeste boligene som selgerbest, og boligene som er riktig priset, har gått til bra priser, forteller Buraas.

Les også: Legevakt rennes ned av hyttefolk - frekt og usolidarisk (+)

- I Oslo er det god aktivitet, og i Bergen og Stavanger holder de også trykket oppe. Men i Trondheim går det litt tregere. Det gjelder også de mindre byene, tettstedene og i distriktet, selv om det også her er store regionale forskjeller, nyanserer han.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken