Tall fra Eiendom Norge tirsdag viser altså boligprisene i Norge steg med 0,3 prosent i juni. Justert for det som er normale sesongsvingninger for måneden, falt prisene med 0,3 prosent. Sesongjustert vekst betyr en prisoppgang som er sterkere enn det som er normalt for måneden.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 8,8 prosent.

Du kan følge pressekonferansen fra Eiendom Norge her:

Gjennomsnittsboligen i Norge koster nå 4,57 millioner kroner, ca. 50.000 kroner kvadratmeteren. I Oslo er de tilsvarende tallene 6,57 millioner og 90.405 kroner per kvadratmeter.

Boligprisene i Oslo har de ti seneste årene steget med hele 94,5 prosent, i Stavanger til sammenlikning 13,6 prosent. På landsbasis er oppgangen 47,4 prosent.

Til tross for fallet i juni mener Eiendom Norge at utviklingen er sterk.

Les også: Sonja Henies eventyrbolig lagt ut for salg – prisen er helt ekstrem

Svært sterk utvikling

– Boligprisene i Norge sank i juni, men den underliggende prisutviklingen var positiv med en sesongkorrigert vekst på 0,3 prosent. Det har vært en svært sterk utvikling i boligmarkedet i første halvår og boligprisene har så langt i år steget med hele 8,8 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Det har i 2022 vært sterk vekst i boligprisene langs kysten fra Drammen til Stavanger, og vi venter at særlig Sørlandet og Stavanger-regionen vil ha stor vekst i boligprisene på grunn av den høye aktiviteten i oljenæringen nå og fremover, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 25 dager i juni å selge en bolig fra den var annonsert. Vi må 15 år tilbake i tid for å finne en raskere omsetningstid.

Les også: Nå biter høyere renter: – Dette er ganske dramatisk

Ventet oppgang

I Oslo sank boligprisene i juni med 0,6 prosent, men det var likevel 0,3 prosent sterkere enn det som er normalt for måneden. Hittil i år er boligprisene i hovedstaden opp 8,1 prosent. Oslo er som vanlig preget av et lavt tilbud.

– Det kan gi et press i prisene fremover, advarte Lauridsen på en pressekonferanse tirsdag.

Bergen og Trondheim hadde en marginal prisnedgang i juni, mens i Stavanger var oppgangen pene 0,7 prosent. Her er en normal junioppgang 0,8 prosent.

– Boligmarkedet i Stavanger er definitivt friskmeldt etter finanskrisen, sa Laurridsen på pressekonferansen.

DNB Markets så på morgenen for seg en liten oppgang på 0,2 prosent etter en frisk vekst på 0,7 prosent i mai (sesongjustert). Den faktiske økningen var 1,2 prosent. Tall fra DNB Eiendom tydet også på en økning.

Les også: Hytteprisene steg kraftig i første halvår – opp 15,6 prosent

Sterkere i DNB

– For landet som helhet har vi i vår portefølje en prisvekst på 0–0,5 prosent i juni, noe som er ganske normalt for denne måneden, uttalte adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom i en forhåndsoppdatering om junitallene. Det ble altså litt svakere.

Så langt i år er det solgt 49.702 boliger i Norge. Det er 10,9 prosent færre enn i samme periode i fjor. I juni ble det lagt ut 11.299 boliger for salg i Norge, som er 4,6 prosent færre enn i samme måned i 2021.

– Tilbudssiden i bruktboligmarkedet har fortsatt å styrke seg gjennom juni, men salgstiden er mye raskere enn tidligere år, noe som gjør at antallet usolgte per dag er historisk lavt, sier Lauridsen i pressemeldingen.

DNB Markets skrev i morgenrapporten at boligprisene så langt har fortsatt å øke sterkt. Det har skjedd til tross for renteoppgang og signaler om høyere renter fra Norges Bank. En gjenganger i første halvår har vært at det er få boliger til salgs i markedet.

Les også: Nå er «Exit»-huset solgt: – Kjøper har god kjennskap til området

Slutt på oppgangen

Norges Bank og bankene klinte altså til med 0,5 prosentpoeng økning i juni. DNB Markets mener derfor det er sannsynlig at prisveksten vil dempes ytterligere fremover. Prognosen er en flat utvikling utover høsten.

Men: DNB Markets venter ikke at prisene vil begynne å falle som følge av renteoppgangen. Buraas sier at inntil videre har ikke høyere renter hatt noen merkbar prisdempende effekt i markedet.

Eiendom Norge hadde en prognose på 6 prosent oppgang i boligprisene i første halvår. Fasiten ble hele 8,8 prosent. Oppgangen er ifølge Eiendom Norge særlig drevet av økt aktivitet i olje og gass-sektoren.

Tar tid

I tillegg har kostnadene til boligbygging fortsatt å stige på toppen av en historisk økning i 2021.

– På grunn dette venter vi ikke at boligprisveksten i Norge vil avta med det første, og det selv om styringsrenten vil fortsette å øke i høst. Det tar erfaringsmessig en del tid før rentene begynner å virke på boligprisene, sier Lauridsen.

Det lave tilbudet av boliger i markedet gjør også at kampen om de boligene som er til salg, blir hardere.