KVADRATUREN (Nettavisen Økonomi): Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i juli falt med 1,6 prosent. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger for måneden, var det en nedgang på 0,2 prosent.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 7,1 prosent.

Her kan du følge pressekonferansen fra Eiendom Norge om de seneste tallene:

– Boligmarkedet i Norge tok sommerferie i juli. Mens boligmarkedet i juli under pandemien i 2020 og 2021 var preget av stor aktivitet, har det blir solgt få boliger i år. Vi må tilbake til 2017 for å finne en juli med færre salg enn i årets juli, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Han sier ar selv om den underliggende prisutviklingen var negativ og det var store variasjoner i prisutviklingen i landet, er utviklingen normal.

– I fjor hadde vi en veldig sterk august. Vi tror ikke vi får en så sterk august i år, sa Lauridsen på en pressekonferanse.

Les også: Elisabeth må ta opp over 1,2 millioner i studielån: – Føles veldig urettferdig

Lite til salgs i Oslo

I Oslo var prisutviklingen flat i juli, og det er 0,4 prosent sterkere enn det pleier å være i juli. Oslo skiller seg ut med den sterkeste sesongjusterte prisveksten.

– Det har vært en oppgang i tilbudet i Oslo, men vier på et mye lavere nivå enn det som er normalt. Det er tegn på at markedet i Oslo er sterkere igjen, sa Lauridsen på pressekonferansen.

– Oslo skiller seg ut i juli som det området med sterkest sesongkorrigert utvikling gjennom sommeren. Dette illustrerer vår vedvarende bekymring for boligprisutviklingen og prisnivået i hovedstaden. Vi ser heller ikke at renten vil bite her med første. Hovedstadregionen har nå sterk befolkningsvekst og fortsatt vedvarende lav boligbygging. Dette gir ytterligere prispress i Oslo, sier han i pressemeldingen.

Les også: Oslos elleville boligmarked: Her har prisene tredoblet seg

Skatt hjelper ikke

Han er opptatt av at Oslo kommune må ta utfordringen knyttet til regulering av nye boliger på alvor. De høye boligprisene i hovedstaden kan ikke løses av høyere boligskatt eller strengere utlånsregulering.

Kun tilstrekkelig boligbygging og nok regulering av byggeklare tomter vil få boligprisene i Oslo under kontroll.

– Nå må Plan- og bygningsetaten, byrådet og bystyret i Oslo tar ansvar for boligprisutviklingen i byen, er Lauridsens klare oppfordring.

I Bergen falt prisene marginalt, i Trondheim med 2,1 prosent og i Stavanger med hele 5 prosent. En normal nedgang i oljehovedstaden er drøyt 2 prosent, men prisene svinger mye i Stavanger. Byen hadde i juli den svakeste sesongjusterte veksten i landet.

Les også: Boliger går unna i rekordfart: – Det er helt ekstremt

For optimistiske

DNB Markets ventet på morgenen en sesongjustert prisoppgang på 0,2 prosent fra juni til juli. Ekspertene i Handelsbanken trodde at boligprisene ville bli 0,3 prosent sterkere enn normalt for måneden.

Det er normalt at boligprisene faller juli, rundt 0,7 prosent, ifølge Handelsbanken Markets. Den såkalte sesongfaktoren ligger på ca - 1 prosent. I juli i fjor falt boligprisene med 1,1 prosent, men under koronasommeren 2020 var det en oppgang på 0,4 prosent.

I juli ble det solgt 4069 boliger i Norge, 19,3 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021. Så langt i år er det solgt 53.771 boliger i Norge, og det er 11,6 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Les også: Får millionerstatning etter boligkjøp: Lukten beskrives som ganske intens og forferdelig

Skrikende mangel

Adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom advarte nylig mot at det er svært få antall boliger til salgs i markedet på vei inn mot høstsesongen. Det kan legge et sterkere press på prisene til tross for de mange renteøkningene.

Handelsbanken skriver at vi står overfor en skarpere renteoppgang. Den doble renteøkningen fra Norges Bank i juni begynner nok å få litt effekt i tallene denne uken.

Men det norske boligmarkedet er stramt og fortsatt plaget av et for lavt tilbud, særlig i pressområdene. Bankens eksperter mener det er for tidlig å anta at boligprisene vil begynne å skli nedover, det er mer snakk om at prisveksten dempes.