Tall fra Eiendom Norge viser at prisene på landsbasis steg med 1,0 prosent i mai. Korrigerer vi for det som er normale sesongsvingninger for måneden, var det en oppgang på 0,6 prosent.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 11,3 prosent, ned fra 12,2 prosent i april.

- Her forventer vi en nedgang i månedene som kommer, sa adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge på en pressekonferanse torsdag.

Den sterkeste utvikling de seneste tolv måneder hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 14,9 prosent. Tromsø hadde den svakeste utviklingen, men oppgangen er likevel på 7,7 prosent.

Se gjennomgang av veksten under:

Les også: Nå snur pristrenden i hovedstaden: – Markedet lar seg ikke lure

Stor etterspørsel

- Boligprisene steg i mai mer enn normalt for måneden. Unntaket er Oslo, hvor prisene falt med 0,6 prosent. I de mindre byene på Østlandet steg prisene kraftig sist måned, og dette bekrefter de mange rapportene om stor etterspørsel etter bolig i byer som Drammen, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Porsgrunn og Skien, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Du kan se video av pressekonferansen til Eiendom Norge her.

Oslo er imidlertid unntaket i landet, der falt prisene med 0,6 prosent i mai, sesongkorrigert med 0,3 prosent. Tolvmånedersveksten er nå kommet ned på 12,4 prosent. I Oslo finner vi også den korteste omsetningstiden i landet, sammen med Drammen.

I Bergen steg boligprisene med 1 prosent i mai, som er sterkere enn normalt. I Trondheim var prisoppgangen på hele 1,6 prosent, mens i Stavanger falt prisene med 0,1 prosent. Det er noe lavere enn det som er vanlig for måneden, men i april var oppgangen hele 3 prosent.

Les også: Finansministeren om boligprisene: - Jeg er bekymret

Rekordsalg

I Norge ble det solgt 7,5 prosent flere boliger i mai enn i samme måned i fjor, til tross for flere fridager. Hittil i år er det solgt 15,7 prosent flere boliger enn i de fem første månedene av 2020.

- Gjennom mai har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fem måneder, sier Lauridsen.

- Vi forventer en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel med en dreining fra selgers til kjøpers marked. Dette vil gi et mer bærekraftig boligmarked i tiden som kommer, sier adm, direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en kommentar.

- Vi tror boligprisene er nær toppen for denne gang. Effekten av rentekuttene er i stor grad tatt ut, samtidig som det er ventet at styringsrenten skal opp, sier personmarkedsdirektør Randi Marjamaa i Nordea Norge.

I mai ble det lagt ut 11.681 boliger til salgs i Norge, 15,5 prosent flere enn i samme måned i 2020. Så langt i år er det lagt ut 46.940 boliger i Norge, og det er 8,4 prosent flere enn i samme periode i 2020.

Les også: Sissel Kyrkjebø og mannen har lagt ut leiligheten på Finn

Uenige

Ekspertene var uenige om prisutviklingen i mai. Boligmegleren DNB Eiendom spådde en flat prisutvikling i foregående måned og en svak sesongjustert nedgang, mens DNB Markets ventet en sesongjustert oppgang på 0,6 prosent.

Ekspertene i Handelsbanken så for seg en sesongjustert vekst på 0,3 prosent for hele landet, med fare for en noe dårligere prisvekst i Oslo. I morgenrapporten torsdag utelukket ikke banken at boligprisene i Oslo kunne ha falt for tredje måned på rad.

At prisoppgangen i boligmarkedet nå ser ut til å miste futten, er ifølge Handelsbanken ingen overraskelse. Den sterke boligprisveksten det siste året er i all hovedsak forklart av rentekuttene fra Norges Bank, som har løftet kjøpekraften i boligmarkedet. Nå venter antakelig renteøkninger fra høsten.

Volatilt

Obos-prisene viste en ujustert oppgang i mai på 0,2 prosent i Oslo og 0,6 prosent på landsbasis. Men disse tallene svinger mye og kan avvike mye fra Eiendom Norges tall.

Koronaåret 2020 ga en unormal høy aktivitet og unormal høy prisvekst i det norske boligmarkedet. Markedet snudde for alvor i mai med en prisoppgang på 1,9 prosent, som tok ekspertene på senga.

En oppgang på 1,9 prosent er langt over normalen. For to år siden steg boligprisene i mai med 0,7 prosent og med 1 prosent i mai 2018.