- Det er rom for fortsatt markert økning i boligprisene, skriver Prognosesenteret i markedsrapporten Boligmeteret, som de utarbeider for Eiendomsmegler 1, ifølge dn.no .

Lav boligbygging, høy befolkningsvekst, solide statsfinanser, lav arbeidsledighet, vekst i folks realinntekter og økende etterspørsel etter boliger er hovedfaktorene bak spådommen.

Boligprisene steg nesten tre prosent fra februar til mai i år. Prisene er nesten fem prosent høyere enn forrige pristopp august 2007, og 22 prosent høyere enn bunnen desember 2008.

Les også: Hett marked for borettslag

For å få samme prisnivå mellom lønninger og boligpriser som i 2007 må boligprisene stige 8-9 prosent til.

Prognosesenteret tror boligprisene i Norge vil stige med åtte prosent i år, med syv prosent i 2011, fem prosent i 2012 og med fem prosent i 2013.

En bolig som kostet 2 millioner kroner ved utgangen av 2009 vil koste 2.548.098 kroner ved utgangen av 2013, hvis prognosene slår til. Det tilsvarer en prisstigning på 27,4 prosent, skriver dn.no.

Hett marked for borettslag
Ferske tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på borettslagsleiligheter steg med 1,8 prosent i juni, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.

Prisene på omsatte borettslagsleiligheter er 1,8 prosent høyere i juni 2010 sammenlignet med mai 2010. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte borettslagsleiligheter var i juni 2010 på 21.720 kroner, mens det tilsvarende tallet i mai 2010 var 21.328 kroner.

SELGE BOLIG? Finn megler

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 7,3 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte borettslagsleiligheter 20.243 kroner. Siden nyttår har prisene steget med 4,7 prosent.

Flere salg
- Samlet sett har kjeden solgt 8 prosent flere boliger i juni i år sammenlignet med samme periode i fjor. Prisutviklingen og utviklingen i antall omsatte boliger gjør at vi tror på en fortsatt god utvikling i 2010, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en kommentar.

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i juni 2010 er på 34 dager. Dette er 5 dager mindre enn forrige måned og 19 dager mindre sammenlignet med samme periode i fjor.

Selger raskere
- Etter en periode hvor det har tatt lengre tid enn normalt å få solgt boliger, ser vi nå at omsetningshastigheten øker igjen. Omsetningshastigheten har steget ytterligere i løpet av juni og nærmer seg snart samme nivå som vi hadde før finanskrisen, sier Drogseth.

Sammenlignet med forrige måned sank antall bud og antall budgivere denne måneden. I juni er det i snitt 4,3 bud og 1,8 budgivere per omsatt borettslagsbolig. Dette er en nedgang på 0,6 bud og 0,2 budgivere sammenlignet med forrige måned. Sammenlignet med samme tidsrom i fjor er det en oppgang på 1,0 bud og 0,4 budgivere per borettslagsbolig.

TORSDAG KL. 11 LEGGES DEN LANDSDEKKENDE BOLIGPRISSTATISTIKKEN FOR JUNI FREM. NETTAVISEN DEKKER SAKEN.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)