Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene overrasker: Steg i september

Boligprisene steg med 0,4 prosent i september.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge steg med 0,4 prosent i september. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger i måneden, steg boligprisene med 1,3 prosent.

Prisoppgangen overrasker, fordi september er en måned der det normalt er nedgang ( se under).

- Trenden i boligprisene er sjette måned med oppgang på rad, uttalte adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge på en pressekonferanse mandag. Sesongkorrigert har boligprisene steget fem måneder på rad.

Les også: Advarer mot fuktfelle: - Folk tror de sparer 500.000, men reduserer husets verdi med samme sum

Rekordhøyt

- Boligprisene stiger videre, og det selges fremdeles et rekordhøyt antall bruktboliger i Norge, sier Lauridsen i en pressemelding mandag.

Boligprisene i Norge er nå 5,8 prosent høyere enn de var for ett år siden.

I Oslo steg boligprisene med 0,4 prosent i foregående måned, og det er sterkere enn normalt. Boligprisene i Oslo er hele 7,7 prosent høyere enn i september 2019. Oslo har sammen med Porsgrunn den sterkeste tolvmånedersveksten i Norge.

I Bergen er prisoppgangen fra september 2019 til september 2020 på 5,9 prosent, i Trondheim er 12-månedersveksten på 5 prosent, mens den er på lave 1,7 prosent i Stavanger. Det er svakest i landet. Septemberveksten i alle de store regionbyene var sterkere enn normalt i september.

Les også: Dan Børge Akerø selger luksusboligen etter 33 år

Kraftig salgsvekst

Det ble solgt hele 16,8 prosent flere boliger i september i år sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. Det var imidlertid hele fem salgshelger i september i år.

- Det selges for tiden unormalt mange boliger i Norge. Den sterke etterspørselen er preget av lavt rentenivå og høy tillit til boligmarkedet.

- Prisutviklingen er sterkere enn normalt for september, men ikke mer enn forventet etter dagens bokostnadsnivå som i stor grad styres av rentekostnader, sier adm. direktør Carl O. Geving i Norge Eiendomsmeglerforbund i en kommentar til tallene.

Bekymret for Oslo

Geving mener det er liten grunn til bekymring for trenden nasjonalt, men det er større grunn til bekymring for den underliggende trenden i Oslo. Oslo preges av at boligtilbudet i stadig mindre grad møter etterspørselen.

- Dette har så langt slått ut i en relativt sterk prisvekst siste år. Det bygges og ferdigstilles unormalt få boliger i Oslo, og vi er bekymret for at et ubalansert marked vil slå ut i sterkere prisvekst enn ønskelig, sier Geving i en pressemelding.

Lauridsen mener det er svært positivt at utviklingen i bruktboligmarkedet smitter over på nyobligmarkedet. Det mener han trengs, ettersom det er et akkumulert underskudd på tilbudssiden i boligmarkedet, spesielt på Østlandet.

Direktør for priatmarkedet i Nordea Norge, Randi Marjamaa, sier at det fortsatt er god fart i markedet, og at det er mange som ønsker å kjøpe bolig. Akkurat nå ser det lyst ut.

DNB Markets spådde på morgenen en vekst i boligprisene på 0,5 prosent for september. Handelsbanken Capital Markets ser for seg en gjennomsnittlig månedsvekst rundt 0,3-0,4 prosent den nærmeste tiden.

Da snakker vi om sesongjusterte tall. Det normale er at de nominelle boligprisene faller noe ned gjennom høsten. I september i fjor falt boligprisene med 1,1 prosent, mens steg med 0,2 prosent sesongjustert. Boligprisene steg imidlertid med 0,1 prosent i september 2018.

Les også: Finanstilsynet vil presse sykepleierne ut av boligmarkedet

Litt ned

- Normalt går prisene ned med mellom 1 og 1,5 prosent i september. I våre tall ser vi ut til å ligge litt ned, men ikke mye. Jeg antar at vi ligger mellom 0 og -1 på landsbasis.

- Det er god omsetning i alle områder og på alle boligtyper. De sterke tallene understrekes av at vi kommer inn i september med en meget sterk underliggende aktivitet og god prisvekst, uttalte adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom i en kommentar før tallene ble kjent.

Normalt faller også boligprisene i Oslo i september, men Buraas melder om en flat flat prisutvikling i porteføljen de har i hovedstaden.

Det villeste

Oppsummert er dette det villeste boligåret Buraas har opplevet i sine 25 år i bransjen. Det norske boligmarkedet har gått fra en total kollaps da Norge stengte ned 12. mars til å sette nye omsetningsrekorder hver måned fra mai.

Fortsetter denne trenden i fjerde kvartal, vil det bli omsatt nesten 5 prosent flere boliger i år sammenliknet med i fjor.

I Oslo er totalmarkedet opp nesten 15 prosent i antall salg. Gjennomsnittsboligen som DNB selger i hovedstaden, ligger på ca. 5,8 millioner kroner. 3 av 4 DNBs boligsalg i Oslo går til prisantydning eller over.

Les også: Advarer mot fuktfelle: - Folk tror de sparer 500.000, men reduserer husets verdi med samme sum

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør i kveld