Ordene tilhører adm. direktør Renate Sørestrand-Hansen i DNB Eiendom. Etter en lang periode med få boliger til salgs, har tilbudet i markedet tatt seg betydelig opp de siste to månedene.

– Gjennom hele oktober har det blitt lagt ut stadig flere boliger, og det er ikke tvil om at vi har beveget oss fra selgers til kjøpers marked. Det mest overraskende er kanskje hvor raskt tilbudssiden har styrket seg, sier Sørestrand-Hansen i en oppdatering foran torsdagens boligtall.

Obos-tall tirsdag viser et fall i bruktboligprisene i Oslo med 0,5 prosent og med 1,1 prosent på landsbasis, men Obos-statistikken er ikke nødvendigvis representativ for det Eiendom Norge presenterer. I september falt boligprisene i Norge med hele 2,2 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Bremsene på i boligmarkedet: – Vi er tilbake til 2019

Taktskifte

Sørestrand-Hansen sier at nedgangen er sterkest i Stor-Oslo og de andre storbyene, mens den er foreløpig mer moderat andre steder i landet. Det står altså i kontrast til Obos-tallene.

– Normalt gjør et taktskifte i boligmarkedet seg først gjeldende i storbyene før resten av landet følger etter, og slik blir det nok denne gangen også, sier hun.

Den nye lederen av DNB Eiendom mener priskorreksjonen i boligmarkedet er en direkte konsekvens av de hyppige rentehevingene. En ny økning er i vente til torsdag, en time før boligtallene offentliggjøres.

Denne samboerfellen kan koste deg flere hundre tusen kroner

Stor kontrast

At vi nå får en korreksjon av den kraftige boligprisveksten, mener Sørestrand-Hansen er sunt. Etter et DNB betegner som to ekstraordinære år med selgers marked, blir kontrasten stor for de som skal selge nå.

– På den annen side er det jo positivt at kjøperne får mer å velge mellom, sier Sørestrand-Hansen.

Ifølge DNB Eiendom omsettes det fortsatt bra med boliger, og de selges forholdsvis raskt. I Oslo ble rundt halvparten av boligene solgt til prisantydning i oktober. Men nå tror boligmegleren at selgerne må regne med lengre salgstider fremover.

– I dagens marked er det utrolig viktig å prise boligen riktig, hvis ikke risikerer du at interessentene uteblir. Å lytte til meglernes råd er viktigere enn på lenge, både med tanke på prisforventninger og hvordan du klargjør boligen i forkant av fotografering og visning, er det klare rådet.

Pleier å falle

Høsten er normalt en tid der boligprisene faller. DNB Markets anslår at bruktboligprisene i Norge falt med 0,2 prosent fra september til oktober, justert for det som er normale sesongvariasjoner for måneden. Det ligger altså ikke an til et dramatisk fall. I oktober i fjor falt boligprisene med 0,4 prosent, som var litt mindre enn snittet for måneden.

Men sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets advarer mot et større fall.

– Rentene har steget mye på kort tid, og gjenstridig høy konsumprisvekst tilsier at levekostnadene ikke vil avta med det første. Det har bidratt til den laveste forbrukertilliten som er registrert i nyere tid.

– Negativiteten kan bidra til at det negative omslaget i boligmarkedet blir forsterket. Men på sikt mener vi at en knapp tilbudsside vil sørge for at prisene stabiliseres og etter hvert begynner å stige moderat igjen, sier sjeføkonomen.