KVADRATUREN (NETTAVISEN ØKONOMI): Tall fra Eiendom Norge viser at januaroppgangen i det norske boligmarkedet var på 3,2 prosent. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger for måneden, var det en økning på 0,7 prosent.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 8,6 prosent.

Du kan nå fra kl. 11 følge med på sendingen i videovinduet under:

Normalt sterk

Januar er normalt en svært sterk måned i boligmarkedet, med en oppgang på 2-3 prosent. Men ekspertene ventet i år en ekstra sterk oppgang. Adm. direktør Stian Kløfta i Krogsveen spådde en økning på hele 4 prosent.

- Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet fortsatte i januar, og som mange har varslet, ble det en sterk prisoppgang. Spesielt stek oppgang var det på Østlandet. Sørlandet og Sør-Vestlandet, uttaler adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Som vanlig var det knyttet stor spenning til tallene for Oslo, som de seneste ti årene har stukket fra resten av Norge i prisgaloppen, med en oppgang på hele 105 prosent. Til sammenlikningen er oppgangen i Stavanger på 9,4 prosent.

Les også: Ekskona til John Arne Riise begjærer boligen hans tvangssolgt

Kupping

Tallene for Oslo viser en oppgang i januar på 2,6 prosent. Det normale er 1,3 prosent. Boligprisene i hovedstaden har de seneste tolv månedene steget med 13 prosent. Det er den sterkeste tolvmånedersveksten i Norge.

- Kun politikk kan sikre en mer moderat boligprisutvikling, sier Lauridsen i pressemeldingen

- På lang sikt er det boligminister Nikolai Astrup (H) som sitter på løsningene gjennom mer effektive byggesak- og planprosesser. På kort sikt er det bare Oslos byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) og Plan- og bygningsetaten, som kan forhindre at boligprisene skal stige vesentlig mer i Oslo enn resten av landet, fortsetter han.

Les også: Fersk undersøkelse: Tre av ti frykter boligkrakk

Store forskjeller

En gjennomsnittlig bolig i Oslo koster nå 83.061 kroner kvadratmeteren, i Bergen 47.239 kroner, i Trondheim 492.80 kroner og i Stavanger 37.559 kroner per kvadratmeter.

Stavanger har den svakeste tolvmånedersveksten med 3,2 prosent, men tilbudet av boliger i Stavanger er nå lavt. I Bergen og Trondheim steg boligprisene om lag med det som var normalt i årets første måneder.

Lauridsen sier at Oslo skiller seg som ventet i januar. Her ser Eiendom Norge et utbredt innslag av kupping og hete budrunder.

Historiske tap

- Vi vurderer dette som årsaken til at avviket mellom pris og prisantydning ytterligere, sier Lauridsen. Spesielt i bydeler med mange leiligheter er det et stort avvik mellom prisen og prisantydningen. Lauridsen advarer mot å kuppe boliger og å strekke seg for langt.

- Historisk er vi at det gjør risikoen for tap stor. Vi vet det er en svak tilbudsside advarer Lauridsen.

Terje Buraas i DNB Eiendom har i likhet med andre bransjetopper pekt på den manglende boligbyggingen i hovedstaden som en viktig årsak.

Les også: Ekspert spår tøff kamp i boligmarkedet

Ring meg

- Hvis du ønsker en 3-roms leilighet på Majorstua, er ikke det det letteste. Vi får spørsmål om det er mulig å skrive seg på en liste. Da er vi akkurat der hvor vi var i 2016, «ring meg hvis du kommer over noe», eksemplifiserte Buraas overfor Nettavisen tirsdag.

- Mye av Oslos ekstra prisvekst skyldes langvarig lav boligbygging og høy befolkningsvekst, som har gitt for svak tilbudsside, sa Lauridsen på pressekonferansen onsdag.

De største pessimistene - eller optimistene om man vil - har spådd en oppgang i Oslo-markedet i år på over 10 prosent. I 2020 steg Oslo-prisene med hele 12 prosent.

For landet som helhet ser anslaget ut til å være en økning på 7-8 prosent.