Se pressekonferansen øverst i saken.

KVADRATUREN (Nettavisen økonomi): Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i oktober steg med 0,5 prosent. Korrigerer vi for det som er normale svingninger for måneden, var det en oppgang på 1,1 prosent.

- Slik det ser ut nå. blir 2020 et mye sterkere år enn det som var ventet, sa adm. direktør Henning Laurisen i Eiendom Norge på en pressekonferanse onsdag.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 7,1 prosent. Den sterkeste oppgangen finner vi i Oslo, med en oppgang på 9,5 prosent.

I foregående måned steg boligprisene i hovedstaden med 1 prosent. Vi å tilbake til det elleville boligåret 2016 for å finne en sterkere oktobervekst i Oslo. Tilbudet av boliger i Oslo er lavere enn de tre foregående årene. Det tar nå i gjennomsnitt 21 dager å selge en bolig i Oslo.

I september steg boligprisene overraskende med 0,4 prosent.

Koronaeffekt

Oktober er normalt en svak måned i det norske boligmarkedet. I fjor var det et fall i oktoberprisene på 0,8 prosent, mens i oktober 2018 falt boligprisene med 0,6 prosent.

Boligmarkedet er sterkt preget av en koronaeffekt, og prisutviklingen minner om 2016-nivå. Boligen er et nødvendig gode som får høy prioritet i nedgangstider. Pandemien har fått nordmenn til å sette enda større pris på en trygg og god bolig, og lave renter gjør det mulig for mange å betale mer for å oppnå dette.

- Paradoksalt nok kan den senere tids smitteoppblomstring forsterke denne trenden, sier administrerende direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i en kommentar til tallene.

Les også: Boligtopper spår prissjokk i Oslo

Unormalt

- Boligprisene fortsetter å stige i oktober, noe som er unormalt for denne tiden av året. hvis trenden vedvarer ut året er sesongmønsteret med stigende priser i første halvår og synkende priser i andre halvår brutt, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en kommentar.

Eiendom Norge venter likevel en mer normal utviklingen i tolvmånedersveksten fremover.

Ser vi på de andre storbyene, steg boligprisene i Bergen i oktober med 0,8 prosent, klart sterkere enn normalt. I Trondheim var det en prisoppgang på 0,4 prosent, som er litt mer enn vanlig, mens i Stavanger var oppgangen 0,6 prosent.

Enorme forskjeller

Det er også klart høyere enn det som er vanlig i oktober, men de seneste ti årene er prisoppgangen bare på 10,7 prosent. Til sammenlikning er prisoppgangen i Oslo i perioden på svimlende 103,5 prosent.

Meglersjefene i Vestland, Rogaland og Agder rapporterer at det går raskere å selge boliger og at selgerne nå får bedre betalt for dem.

– Jeg tror historisk lav rente har betydning for folks evne og vilje til å bytte bolig. Antall boliger som blir omsatt holder seg på et rekordhøyt nivå, sier Kurt Fridtjof Buck, regionleder i Vestland for EiendomsMegler1.

Les også: Dette er atomknappen i boligmarkedet

Historisk høyt

Kjøp og salg av boliger er på et historisk høyt nivå i Bergen-området, og tallene til EiendomsMegler1 viser at oktober 2020 er den beste oktober-måneden på ti år.

Administrerende direktør i EiendomsMegler1 SR-Eiendom, Knut Sirevaag, ser at boligmarkedet også er i bedring i Rogaland. Markedet har siden oljekrisen i 2014 vært preget av lave boligpriser og at det tar lang tid å selge en bolig. I oktober 2020 er det imidlertid positive tegn, og en prisoppgang på 1,3 prosent (sesongjustert).

– Siden juni har det vært god utvikling i antall solgte boliger i Stavanger-regionen, og oktober er omtrent 20 prosent bedre enn oktober i fjor. Vi tror kombinasjonen av økt etterspørsel og noe redusert tilbud på sikt, vil gjøre at Stavanger får en positiv prisutvikling, sier Sirevaag til Ytra.

EiendomsMegler1 i Rogaland har så langt i år solgt flere boliger enn i 2019, og usolgte boliger er på det laveste nivået siden 2012. I snitt tar det nå 59 dager å selge en bolig i Stavanger-området.

Fortsatt styrke

Men koronaåret 2020 har altså utviklet seg til å bli mye sterkere i boligmarkedet enn slik som det så ut på vårparten. DNB Eiendom ventet en økning i boligprisene i oktober på 0,5 prosent ut fra egne tall.

- I vår portefølje ser vi pluss. Styrken i markedet vi hadde i september fortsatte inn i oktober, det gjelder både antall visninger og boliger som går over prisantydning. Det er nesten så jeg lurer på om jeg ser på tallene fra september, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom til Nettavisen Økonomi.

- Det er solgt rekordmange boliger sist måned i likhet med månedene etter at de strengeste koronatiltakene ble opphevet, kommenterer Lauridsen.

Les også: Stor oversikt - så høye er boligkostnadene i din kommune

Ifølge Buraas går mange av boligene for mer enn det de er vurdert til.

- 60 prosent av boligene vi solgte i oktober, gikk over prisantydning. Tallene er overraskende sterke i vår portefølje. Årsaken er veldig enkel: renten, sier Buraas. 1 prosentpoeng ned på renten er anslått til å gi en boligprisvekst på 10 prosent over en treårsperiode.