KVADRATUREN, OSLO (Nettavisen Økonomi): Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg med 1,9 prosent i mai. Hvis vi korrigerer for det som er normale sesongsvingninger, var det en oppgang på 1,4 prosent. DNB Markets ventet en sesongkorrigert økning i boligprisene på 0,3 prosent.
De seneste tolv månedene har boligprisene steget med 2,5 prosent.
I Oslo steg prisene med 2,4 prosent i mai, og er opp 3,9 prosent det seneste året. Sesongkorrigert prisutvikling er en oppgang på 2,2 prosent i Oslo i mai.
- Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie, og utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot korona-utbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
- Prisoppgangen må sees i lys av gjennomåpningen av samfunnet, samt den kraftige økonomiske stimulansen av den rekordlave styringsrenten fra Norges Bank, påpeker han.
Les også: Se alle eiendommer i Norge som har skiftet eier siste to mnd! (+) (Kampanje: kun 1 kr for 1 mnd!)
- Overraskende
Lauridsen forteller at de ikke hadde forventet en så høy prisvekst.
- Våre forventninger lå et sted mellom 0,5 og 1, så dette var veldig overraskende, sier han til Nettavisen.
Han forventer en ganske flat utvikling framover. Lauridsen påpeker at de som fortsatt er i jobb, og ikke er blitt permittert under koronakrisen, er de som sitter best i det.
- Koronakrisen har slått veldig usosialt ut. Noen grupper er veldig hardt rammet på arbeidsmarkedet, og deres mulighet til å kjøpe seg inn i boligmarkedet vil reduseres kraftig så lenge de er arbeidsledige eller permitterte, sier han.
- Mens andre har bare fått en større mulighet til å kjøpe bolig, i form av lav rente, legger han til.
Også administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, er overrasket over den høye prisveksten i mai.
- En prisvekst på 1,9 prosent i krisetid er sterkere enn forventet. Mange har forventet et dypere fall i boligmarkedet. Lite tyder på at det vil skje. Boligprisene i mai bekrefter at boligmarkedet står støtt gjennom koronakrisen, sier han til Nettavisen.
Han mener at lave renter trumfer inntektsfallet i husholdningene, og påpeker at antallet helt arbeidsledige har falt med 120.000 siden ledighetstoppen i april.
- Dersom den positive utviklingen fortsetter og flertallet av de permitterte kommer tilbake i arbeid i 2020, er det liten grunn til å frykte et boligprisfall av betydning. Dersom gjeninnhentingen i norsk økonomi går raskere enn forventet, kan boligmarkedet bli løftet til nye høyder av lave renter, sier han.
Les også: I disse delene av Norges største byer gjør du tryggest investering av bolig (+)
Bekymret for nyboligmarkedet
I mai ble det lagt ut 11.217 boliger for salg i Norge, det er 18,4 prosent færre enn i mai i fjor. Så langt i år er det 43.294 boliger lagt ut for salg, og det er 7,3 prosent færre enn på samme tid i fjor.
- Det ble solgt og lagt ut markant færre boliger i mai i år enn i rekordåret 2019. Men hittil i 2020 er det solgt og lagt ut omtrent like mange boliger som i 2017 og 2018, som også var år med stor omsetning i boligmarkedet, sier Lauridsen.
I mai 2020 tok det i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i Norge, og det er en nedgang fra 55 dager i april. Oslo hadde imidlertid raskest salgstid med 24 dager, mens Stavanger og omegn hadde tregest salgstid med 68 dager.
Lauridsen påpeker imidlertid at salgstiden er stabil og fremdeles noe høyere enn de foregående årene.
Les også: Salg av nybygg faller med 45 prosent
Han forteller imidlertid at de er bekymret for nyboligmarkedet - spesielt i Oslo.
- Vi er bekymret for at det kommer til å bli bygget for lite nye boliger i forhold til behovet. Bremser i markedet som koronaviruset er ekstra farlige. Kommunene må kjenne sitt ansvar og sørge for at et blir regulert nok boliger framover, sier Lauridsen.
Han tror koronakrisen har virket kraftigere inn på nyboligmarkedet enn bruktmarkedet.
- Kjøper du nybygg kan det være to år til boligen står klar, og man vet ikke hvordan situasjonen er om to år. Jeg er helt sikker på at tidsperspektivet er en årsak til at mange kanskje ikke vil kjøpe nybygg, sier han.
Mange har også en bolig som skal selges når ny bolig står klar, og da får de en ekstra utfordring.
Fryktet stup i boligmarkedet
Koronakrisen slo til for fullt i midten av mars, med masseledighet og nedgang i oljeprisen. Boligmarkedet sto i fare for å stupe, og i mars gikk boligsalget ned med 47 prosent. Likevel har det vist seg å gå langt bedre enn fryktet i tiden etterpå.
Toppmeglere Nettavisen snakket med i forrige uke sa at de så helt tydelig at boligmarkedet er gått mer og mer tilbake til normalen nå sammenlignet med tidligere i koronakrisen.
- Vi har veldig godt volum nå. Vi er helt tilbake slik det var i mai i fjor, både på salg og oppdrag. Mai ser ut til å bli akkurat like god i år som i fjor. Det er kjemperart, og det hadde jeg aldri trodd for bare en måned siden, sa Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.
Les også: Ledigheten gir boligknekk: - Utenkelig at det ikke skjer
Også hos DNB Eiendom er også ting mye mer tilbake til normalen i mai enn de hadde forventet.
- Slik vi oppfatter bruktmarkedet nå, er det som en normal mai måned. Vi ligger på cirka 90 prosent av fjorårets mai, som var all time high, og vi ligger på snittet for mai de siste seks-syv årene, sa administrerende direktør Terje Buraas til Nettavisen.
I en epost til Nettavisen onsdag påpeker han at vi før koronakrisen hadde tidenes mest forutsigbare og stabile boligmarked, men at det nå ser ut som det har normalisert seg.
- Aktiviteten er på nivå opp mot toppmånedene i 2019. Det har vært veldig travelt i hele mai, og hvis du ikke hadde hørt om korona, kunne du ikke lest det ut av tallene, sier han.
Les også: Investere i bolig? Ekspertene er ikke i tvil om hvilke Oslo-områder du bør gå for (+)
Venter normal sommer
Sist uke sa Buraas til Nettavisen at deres tall viste at boligprisene har gått opp litt i mai.
- Det ser ut som de er gått opp cirka én prosent på landsbasis, sa han.
Også i Oslo har prisene gått opp like mye.
- Det betyr at koronakrisen knapt har hatt en innvirkning på boligprisene så langt, sier Buraas i eposten onsdag morgen.
- Det er mange på visninger over hele landet, og det som legges ut av boliger blir solgt raskt og til gode priser. Tall fra Dnb Bank viser at det er mange kjøpere der ut og antall finansieringsbevis ligger på rundt 10 prosent over det som var utsted på samme tid i fjor, sier han.
Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.
Buraas mener vi går mot en normal sommer i boligmarkedet.
- Vi venter samme stabile utvikling fremover som vi har sett i mai. Det er ingenting som tilsier at vi skal få kraftige endringer slik situasjonen er nå. Samtidig er vi litt spent på hvordan det vil slå ut at nesten ingen vil reise utenlands. Det kan føre til mer aktivitet i boligmarkedet og mer folk på visninger, sier han i eposten onsdag morgen.