*Nettavisen* Økonomi.

Boligprisene steg med 3,3 prosent i januar

STERK MÅNED: Januar har vært en sterk måned i det norske boligmarkedet, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

STERK MÅNED: Januar har vært en sterk måned i det norske boligmarkedet, sier Terje Buraas i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal

Boligprisene steg med 3,3 prosent i januar og er opp 3,2 prosent det seneste året.

05.02.20 11:23

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge. Korrigerer vi for det som er normalt for måneden, var boligprisene i januar opp med 0,9 prosent. Vi må tilbake til 2011 for å finne en sterkere januaroppgang.

- Men vi har et boligmarkedet landet under ett som er i god balanse, sa adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge på en pressekonferanse onsdag. Han mener den såkalte januareffekten korrigerer den normalt svakere utviklingen i desember.

I Oslo steg prisene med 1,7 prosent i årets første måned. Prisene i hovedstaden er opp 5,5 prosent de seneste tolv månedene. Eiendom Norge er kritisk til til den lave igangsettingen av nye boliger i Oslo. De er ikke alene, bransjeaktører har spådd at dette fører til et nytt prishopp i hovedstaden.

Les også: Oslos boligmarked - dette fører galt av sted

Bekymret

- Bekymringen vår er at vi kommer til å se en enda sterkere prisvekst i Oslo etter 2020. Det er i stor grad politikerne som påvirker hvor mange boliger som bygges. Det er bekymring over tomtemangelen og hvor få tomter det er regulert de seneste to årene, sa Lauridsen på pressekonferansen.

- Gjennom januar har utbudet av brukte boliger falt i hovedstaden. Byrådet i Oslo har viet mye oppmerksomhet til prosjektet nye veier til egen bolig og en såkalt tredje boligsektor, sier han i en pressemelding.

Men Lauridsen mener dette initiativet ikke må stå i veien for primæroppgaven, som er å levere nok boliger.

Må levere

- Byrådet må nå levere på lovnadene i 2015 om tilstrekkelig regulering og konklusjonene fra boligvekstutvalget i 2016, sier Eiendom Norge-sjefen.

Januar er normalt en av årets sterkeste måneder i det norske boligmarkedet, noe de ferske Obos-tallene viser. I Oslo steg prisene på brukte Obos-leiligheter med nesten 10 prosent fra desember til januar. Obos-tallene viser imidlertid at de overhodet ikke er representative for totalmarkedet.

Svinger mindre

Det skal sies at dette prishoppet kom etter et overraskende stort fall i desember, og totalmarkedet svinger ikke like mye. Obos-leilighetene utgjør anslagsvis 15 prosent av den totale omsetningen.

Leder av DNB Eiendom, Terje Buraas, sier til Nettavisen Økonomi at de har talt januarvolumet i Oslo på linje med 2019.

- Vi har i egen portefølje en prisøkning på ca 3 prosent, og det samme vi ser i Norge. Det som er spesielt i Oslo, er at 70 prosent av de solgte enhetene i januar er solgt for prisantydning eller over.

Les også: Boligtopp advarer mot press i markedet - spår nytt prishopp i Oslo i år

Bunnsolid

- Når jeg ser på januar for landet under ett i vår portefølje, synes markedet å være bunnsolid. Det samme ser jeg i Oslo, sier Buraas.

Han forteller at mange av enhetene som ble solgt i januar, også var i markedet før jul. Ifølge Buraas selges disse eiendommene nå, uten at prisen nødvendigvis er endret.

- I Oslo ble det sist uke relansert like mange eiendommer som det ble nylansert eiendommer som det er i markedet. Det skjedde for første gang, og det skal normalt dempe prispresset noe.

Bra med folk

- Men det er veldig bra med folk på de gode eiendommene som er riktig priset, og interessentene er klare for å handle, beskriver Buraas stemningen i Oslo-markedet.

Nordea sier i en kommentar til tallene at det har vært større trykk i markedet i år enn hva som er vanlig for januar. Det er ifølge storbanken mange boliger ute for salg i markedet, og Nordea opplever stor pågang fra kunder som ønsker finansieringsbevis. Banken forventer at farten vil øke ytterligere fremover.

Når det gjelder prisutviklingen i de andre storbyene, steg boligprisene i Bergen med 5,3 prosent. Det er vanlig med en sterk oppgang i januar i vestlandshovedstaden, så prisoppgangen er bare 0,5 prosent sterkere enn normalt.

Trondheim hadde en oppgang i januar på 3,6 prosent, også det noe sterkere enn normalt, mens prisene i Stavanger var opp hele 5,7 prosent, Det er langt over det som er normalt for måneden.

Drøyt to prosent?

Ser vi på januartallene de seneste årene på landsbasis, steg boligprisene med 2,7 prosent i 2019. Da var det rekordmange boligkjøpere i et år som etter hvert viste seg å få omsetningsrekord.

I januar 2018 steg boligprisene med 2,0 prosent, mens de var opp 2,8 prosent i 2017. Handelsbanken Capital Markets skriver i morgenrapporten at boligprisene i januar korrigert for normale sesongsvingninger pleier å stige med drøye 2 prosent.

Bankens eksperter mener det norske boligmarkedet totalt sett er godt balansert. Forventet gjennomsnittlig årsvekst fremover er på 2,5-2,6 prosent. Det er et stykke i underkant av lønnsveksten og indikerer en moderat utvikling i boligmarkedet.

DNB Markets venter at den sesongjusterte veksten var beskjedne 0,2 prosent fra desember. Meglerhuset spår at boligprisene i år vil stige med 1,5 prosent fra i fjor.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag