- Den sterke utviklingen vi har sett i boligmarkedet både i priser og volum fortsatte i desember. Uendrede boligpriser er unormalt for desember, og 2020 ble det sterkeste året i boligmarkedet siden rekordåret 2016, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i pressemeldingen.

Oslo med sterkest utvikling

Boligprisene var uendret i desember, ifølge den siste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge gått opp med 8,7 prosent.

I Oslo steg boligprisene med 1,9 prosent i desember, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,7 prosent. Det siste året har boligprisene i Oslo gått opp hele 12 prosent, ifølge de ferske tallene til Eiendom Norge.

Det var Oslo som hadde sterkest prisutvikling i 2020, og Bodø med Fauske på en andreplass med 11,1 prosent økning i boligprisene de siste 12 månedene. Svakest utvikling i 2020 hadde Stavanger med omegn, med en oppgang på 5,2 prosent.

Lauridsen sier at boligprisene over hele landet har hatt en bred og sterk oppgang i 2020. Han mener imidlertid vi bør være bekymret for den kraftige oppgangen i Oslo.

- En økning i boligprisene på 12 prosent er i overkant av hva som er sunt, og boligprisene i Oslo har mer enn doblet seg siden 2010. Det er godt dokumentet i forskning at kombinasjon av lave renter og lav boligbygging er eksplosiv, sier han.

Les også: Ekspert spår nytt boligsjokk i Oslo

Omsetningsrekord

I desember 2020 ble det solgt 3811 boliger totalt i hele landet, en økning på 22,9 prosent sammenlignet med desember 2019.

I hele 2020 ble det solgt 99.581 boliger i Norge, og det er en økning på 6,7 prosent fra 2019.

- Det ble solgt rekordmange boliger i desember i likhet med de siste månedene, og det aldri vært solgt så mange boliger i Norge i løpet av et år som i 2020, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Det ble også lagt ut langt flere boliger i Norge i desember i fjor enn i 2019 - en økning på 6,5 prosent. Ser vi på hele året samlet, ble det lagt ut 1,3 prosent færre boliger for salg enn i 2019.

Lauridsen trekker fram nullrentebeslutningen fra Norges Bank i mai i fjor.

- Renten er x-faktoren i boligmarkedet nå. Som normalt for første halvår og januar, venter vi en sterk økning i boligprisene de neste månedene og spesielt januar. Hele effekten av nullrenten er trolig ikke tatt ut i boligmarkedet enda, sier Lauridsen.

- Tøff kamp

I 2020 var det rekordlave boliglånsrenter grunnet koronakrisen, og det ga flere mulighet til å prøve å komme seg inn på boligmarkedet. Det kan også gjøre det vanskeligere for noen.

- Et uvanlig lavt antall boliger for salg kombinert rekordlav rente, kan gi kjøperne tøff kamp om drømmeboligen i tiden fremover, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Les også: Over hundre tusen nordmenn bor på kvikkleire: Sjekk din adresse her (+)

Det lave utbudet av boliger til salgs er en utfordring for boligkjøpere i det nye året, noe det også var i høst.

- Mange steder, ikke minst i Stor-Oslo, er etterspørselen langt høyere enn tilbudet og da presses prisene oppover. Jeg tror vi kan få en prisvekst på rundt tre prosent i januar, og det er sterke tall selv i en måned hvor boligprisene normalt stiger, sier han.

Buraas forteller at det aldri har blitt solgt så mange boliger i desember som det ble i desember måned i 2020.

Spår prissjokk i Oslo

Ved inngangen til januar ligger det normalt 12-13.000 boliger for salg i Norge, ifølge Buraas. I 2021 er tallet rundt 9000.

- Det er en spesiell situasjon, og jeg tror det kommer til å bli kamp om de mest attraktive boligene som legges ut for salg nå og i ukene fremover, sier Buraas.

Det er i Oslo etterspørselen er høyest, erfarer Buraas. Det gjenspeiler også prisprognosene til Eiendom Norge. I desember ble det nemlig kjent at boligprisene i Oslo kan ha steget med 20 prosent i løpet av to år.

Les også: Korona-pandemien herjer mest der folk bor trangt og ikke har råd til karantene

Prognose for boligprisene i Norge er ingen lystelig lesning for de som skal kjøpe sin første bolig i 2021, spesielt ikke for førstegangskjøperne i hovedstaden.

For landet som helhet er spådommen en oppgang i boligprisene på 7,5 prosent. Men for Oslo spår Eiendom Norge en oppgang på hele 9,5 prosent. Hvis den prognosen slår til, betyr det en prisoppgang i hovedstaden på hele 20 prosent for årene 2020 og 2021.