KVADRATUREN (Nettavisen Økonomi): Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i april. Hvis vi korrigerer for det som er normale sesongsvingninger i måneden, var det en nedgang på 0,2 prosent.

Normalt er april en god måned i det norske boligmarkedet, faktisk en av de sterkeste, ifølge Eiendom Norge. I april 2019 steg boligprisene på landsbasis med 0,8 prosent, men var uendrede når vi korrigerer for det som er normale svingninger i måneden.

- Man må jo si at dette er sterkt med de strenge smittverntiltakene og koronaepidemien i samfunnet, sa adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge på en pressekonferanse onsdag.

Les også: Dette bør du tenke på når du skal kjøpe bolig sammen med noen

Veldig godt

- Oppsummert har koronautbruddet påvirket boligprisene, men kanskje ikke så mye. Markedet fungerer veldig godt til tross for korona. Vi tror vi vil se en svak nedgang i prisene fremover, sa Lauridsen, som nå vil oppheve boliglånsforskriften. Det skyldes høyere arbeidsledighet og en lavere gjeldsvekst.

Boligprisene i Norge er nå 1,2 prosent høyere enn de var for ett år siden. Eiendom Norge venter en nedgang i tolvmånedersveksten fremover. Uavhengig av koronakrisen pleier boligprisene å falle utover høsten.

Les også: OBOS-sjefen med brannfakkel - folk må finne seg i mindre leiligheter

Store sprik

Statistisk sentralbyrå spådde nylig en boligprisnedgang på 2-3 prosent for hele 2020, mens NHO spår en nedgang på hele 12 prosent.

- Etter det første sjokket i mars har boligmarkedet hentet seg godt inn igjen i april, og fungerer nå mer eller mindre som før.

- Fallet i omsetningsvolum er lavere enn vi forventet før påske, og vi har en korrigert balanse mellom boligtilbud og etterspørsel som forklarer hvorfor boligprisene holder seg så godt i april, sier adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en kommentar.

Økt salg

Nasjonalt var transaksjonsvolumet i drøyt 10 prosent lavere enn i samme måned i fjor. Drøyt 7000 boliger ble solgt i april. Hittil i år er det solgt 28.289 boliger i Norge, og det er en nedgang på 4,6 prosent fra de fire første månedene av 2019.

- Mange av våre medlemmer melder også om at salgstakten i markedet har tatt seg opp de siste ukene, sier Lauridsen i en pressemelding. Antall boliger lagt ut for salg i april er bare marginalt lavere enn for ett år siden.

- Samlet for årets tre første måneder er transaksjonsvolumet fortsatt høyt sammenliknet med tidligere år, sier Lauridsen i pressemeldingen.

I april tok det i gjennomsnitt 55 dager å selge en bolig i Norge, opp fra 51 dager i februar, før korona var noe stort tema i Norge. En gjennomsnittlig selger i Oslo fikk solgt boligen etter 21 dager i foregående måned.

Svakest i Oslo

I Oslo falt boligprisene i april med 0,7 prosent. Korrigert for sesongsvingninger var det en nedgang på 1 prosent i hovedstaden. Det var den svakeste utviklingen i hele landet. Tolvmånedersveksten i Oslo er nå nede på 1,6 prosent, marginalt over landsgjennomsnittet.

En typisk bruktbolig i Oslo koster nå 4,17 millioner kroner, snaue 74.000 kroner per kvadratmeteren.

I Bergen steg boligprisene i foregående måned med 1,4 prosent, omtrent som normalt, mens de steg med 1,2 prosent i Trondheim. Det er litt sterkere enn det pleier å være. Stavanger hadde en økning i boligprisene på 0,5 prosent fra mars til april.

Daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom er overrasket over hvor godt boligmarkedet har holdt seg i den første koronamåneden med full nedstengning:

Les også: Boligprofetens hemmelige oppskrift på boligkrakk

Ikke dramatisk

- Når det gjelder prisutvikling, ser vi en nedgang, men ikke noe dramatisk. Våre tall viser at 60 prosent av boligene i april ble solgt noe under prisantydning, mens resten ble solgt til prisantydning eller over. Enkelte objekter har gått langt over, slik vi ser i et normalmarked, kommenterer Buraas.

Han sier at av storbyene har Bergen hatt en sterk utvikling. Her er omsetningsvolumet bare ned rundt 5 prosent, og DNBs tall indikerer uendrede priser fra mars. I Oslo forventet DNB en prisnedgang på rundt 1 prosent, og i resten av landet et fall i boligprisene på 1-2 prosent.

Det var altså for pessimistisk.

- Det mest positive med aprilmåned er at volumet falt langt mindre enn hva vi forventet. Våre tall viser en nedgang på 12-13 prosent, og det gjelder alle boligtyper, sier Buraas.

Mange på visning

Han påpeker at bransjen heldigvis kom tidlig i gang med å iverksette gode tiltak for trygge boligvisninger.

- Disse tiltakene har blitt tatt godt imot i markedet. Det har vært mye folk på mange av visningene, og i enkelte regioner har omsetningen av boliger vært høyere enn samme periode i fjor. Det gjelder spesielt Innlandet, Nordland og Troms Finnmark.

I mars falt boligprisene med 1,4 prosent på landsbasis og med 1,5 prosent i Oslo. Da hadde prisene i hovedstaden steget med 2,9 prosent de seneste tolv månedene.

Handelsbanken Capital Markets skriver i morgenrapporten at nedgangen i boligprisene for mars må sies å være relativt mild sammenliknet med den markerte oppgangen i den registrerte arbeidsledigheten.

Les også: Dette kråkeslottet kan bli ditt, men det er én stor hake

Frykter ikke stort fall

Bankens eksperter tror at boligprisene de nærmeste månedene vil kunne falle litt videre. Tilbudet i markedet er noe høyere enn etterspørselen, men Handelsbanken frykter ikke en veldig stor priskorreksjon.

Og fremover kan tilbudet av boliger avta som følge av at mange boligselgere ser an utviklingen på koronakrisen. Men, de kommende årene blir det trolig mindre boligprisvekst enn det Handelsbanken antok tidligere.

Det skyldes at veksten i det husholdningene har å rutte med etter skatt, den disponible inntekten, vil vokse mindre enn tidligere ventet. Årsaken er høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst.

Saken oppdateres.