MAJORSTUA (Nettavisen Økonomi): Boligprodusentenes Landsforening la torsdag morgen frem halvårstallene for boligproduksjonen.

Og her advares det mot at prisveksten løper fra lønnsveksten og vil forsterke skiller i boligmarkedet mellom de som eier bolig og de som må bruke leiemarkedet. Får denne utviklingen fortsette, vil det år for år skape sosiale utfordringer som vil belaste kommunene i økende grad, er advarselen.

Boligprodusentene mener at ubalansen i boligmarkedet som kommer til syne gjennom prisveksten for brukte boliger, er et varsel om en sviktende boligforsyning. Aktiviteten første halvår har ifølge Boligprodusentene aldri vært lavere enn i 2020, og antall solgte boliger i andre kvartal er rekordlavt

Les også: Advarer mot klasseskille i Oslo - folk flest må bo på utsiden av byen, i Ski og Drammen

Bekymringsfullt

- Færre nye boligprosjekter medfører fall i boligforsyningen og forsterker prisveksten i boligmarkedet, særlig i Oslo og storbyene, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene i en pressemelding.

- Oslo har mye mindre som kommer ut i markedet, vi er nede i underkant av 4000 enheter, sa Jæger på pressekonferansen. Men Jæger anslår det årlige behovet av nye boliger i hovedstaden til 5000, slik at det bygger seg opp et tilbudsunderskudd.

- Oslo kommune gjør ikke jobben, og det er utrolig farlig. De har regulert boliger i Oslo nå, men det er altfor lite, det må til en helt annen offensiv holdning, var den klare meldingen fra Jæger til Oslo-politikerne. Han tror fortsatt på den enkle sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel i markedet.

Etterslep

Balansen i Oslo-markedet er god akkurat nå, men det skyldes boliger som ble igangsatt for 1,5-2 år siden. Og ifølge Jæger er det bare Trøndelag av regionene der det kanskje produseres i overkant mange boliger.

Foreningen mener prisveksten i bruktboligmarkedet er bekymringsfull og skriver at drømmen om å eie egen bolig snart blir uoppnåelig i de største byene for husholdninger med alminnelige inntekter.

Boligprodusentene mener videre at boliglånsforskriften ikke må strammes inn nå, uten at andre virkemidler tas i bruk for å sikre nødvendig boligforsyning.

Alvorlige konsekvenser

Jæger har i lang tid vært bekymret over boligbyggingen i Oslo. For over ett år siden advarte Jæger mot at den lave byggingen av nye boliger i hovedstaden kunne får alvorlige nasjonale konsekvenser.

Salget av nye boliger i juni var for øvrig 3 prosent høyere enn i juni 2019, men salget i andre kvartal var 19 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor.

Og salget av nye boliger i første halvår var 22 prosent lavere enn i 2019. Igangsettingen av nye boliger i første halvår i år var 15 prosent lavere enn i de første seks månedene av 2019.

Les også: Venter gode tider for boligeiere - Dovre faller før boligmarkedet

Bedring, men...

Men alt i alt er Jæger og Boligprodusentene betinget optimistiske for nyboligmarkedet, sier adm. direktør Per Jæger. Markedet er ifølge Jæger en bedring etter koronapandemiens utbrudd.

Det er likevel fortsatt stor usikkerhet knyttet til fremtidig smittespredning og konsekvensene for kjøperes jobbsikkerhet og evne til å finansiere ny bolig.

- Men vi er bekymret for situasjonen, sa Jæger på pressekonferansen, og siktet til de usikre virkningene av koronaepidemien.