*Nettavisen* Økonomi.

Erik Stephansen

Bollestad i sin bredeste bondespagat

KrF holder pressemøte i forkant av helgens landsmøte. OSLO 20190423. Olaug Bollestad innleder på pressemøte før landsmøte.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad vil ikke svare på om vi bør spise mindre kjøtt.  Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Sjelden har en politiker forsøkt seg på en bredere spagat enn Olaug Bollestad i onsdagens Politisk kvarter på NRK. Det gikk ikke bra.

Ikke denne gangen heller.

For det går nesten aldri bra, når politikere forsøker å si to helt ulike ting på en gang. Eller ja og nei på samme tid. Eller alt og ingenting.

Som i dette tilfellet, der landbruks- og matministeren fikk et enkelt spørsmål fra programleder Astrid Randen på bakgrunn av Miljødirektoratets tiltakspakke som foreslår at hver nordmann må klare seg med 333 gram rødt kjøtt i uka:

- Bør nordmenn spise mindre kjøtt?

- Eg skal svare på spørsmålet. Men fyrst ..., begynte Bollestad, og deretter brukte hun resten av programmet til å unngå å svare på spørsmålet. For på den ene siden har vi en nasjonal og global klimautfordring, fikk vi vite, og på den andre siden har vi hensynet til norske bønder, forklarte hun.

Takk, det vet vi. Og da kunne vi kanskje forvente at en politiker kunne velge mellom disse hensynene, eller prioritere, som det også heter. Men nei:

- Og koss skal me då bruka våre norske ressursar te å produsera mad for den norske befolkningen fyrst og fremst, som landbruket då kan bidra med på lågast mulig klimaavtrykk, forsøkte Bollestad å gjengi sin nå noe mer uklare problemstilling, før hun fyrte løs med doublespeak:

- Eg vil at vi skal følge dei norske kostholdsråda.

Les også Gunnar Stavrum: Maksimum en biff i uken gir klimakrig mellom MDG og de norske bøndene

Så da vil altså regjeringen at vi skal spise mindre kjøtt, forsøkte Randen.

- Me ønsker å ha eit landbruk i heile landet, sa Bollestad. Men samtidig var selvsagt miljøutfordringene overmåte viktige, selvsagt. Så da ønsket altså Bollestad at det norske forbruket av kjøtt skal gå ned, prøvde en heltemodig Astrid Randen igjen.

Klikk på bildet for å forstørre. Landbruks og matminister Olaug Bollestad høster gulrøtter Stavanger 20190729. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er med bonde Laurits Stokkeland og høster inn gulrot på Brusand i Hå kommune.

Olaug Bollestad høster gulrøtter på Brusand i Hå kommune i juli i fjor.   Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

- Eg vil at me skal spise norsk kjøtt, sa Bollestad.

Ærlig talt, slike politikersvar har vi ikke bruk for. Vi skjønner at det er vanskelig å ta hensyn til både norske bønder og klimautslipp fra norsk kjøttproduksjon. Men det er liksom det som er jobben.

Det er liksom det politikere er valgt for, å forsøke å vise vei. Og der må regjeringen rett og slett sko seg bedre - særlig i møtet med smarte, yngre velgere som faktisk skal leve med dagens valg i lang tid framover.

Da må de enten si som Carl I. Hagen (Frp), at dette utslippstøvet tror vi ikke noe på, og anbefale folk å spise så mye biff og bernaise de bare orker.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Eller så må de høre på det ekspertene sier, og ta følgene av det. Bollestad kan selvsagt unnskyldes med at hun er fersk, men hun må snart bestemme seg:

Enten må hun slå seg sammen med Senterpartiet og slå ring om de mest endringsuvillige bondeinteressene.

Eller så må hun vise vei med akseptable, framtidsrettede tiltak som faktisk kan vise effekt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag