*Nettavisen* Økonomi.

Bondelagsleder om Tine-kutt: - Dette vil redusere omfanget av norsk landbruk

 

NY SITUASJON: Økt konkurranse fra import og nye forbrukstrender gjør at norsk velg i økende grad velges bort. Samtidig forsvinner eksportstøtten til jarlsbergosten. Nå varsler Tine omfattende kutt. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Tines varslede milliardkutt betyr at den norske bonden må produsere mindre melk. Leder i Norges Bondelag sier kuttene vil merkes, men er nødvendige.

30.08.19 11:52

OSLO (Nettavisen): Fredag varslet Tine nedbemanning med 400 årsverk og innsparing på én milliard kroner som et resultat av at Jarlsberg-støtten forsvinner.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier det som nå skjer er et resultat av regjeringens og Stortingets beslutning om å avvikle eksporten av jarlsbergost i 2020.

- Det vil redusere omfanget norsk landbruk, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

EN VARSLET NEDBEMANNING: Eksportstøtten til Jarlsbergost blir borte og tvinger Tine til å kutte årsverk. Tine med 4300 ansatte og melkebønder på 8000 gårder har visst om dette en stund. Foto: Silje Sandmæl

- Må skape konkurransekraft

Samtidig sier han det er nødvendig for Tine å tilpasse kostnadsstrukturen i den situasjonen de har havnet i.

- Et av de viktigste oppdragene for Tine er å skape markedsadgang og gi gode priser til den norske melkebonden. Nå må det gjøres tiltak for å skape konkurransekraft, sier bondelagslederen og fortsetter:

- Vi er hardt presset

- Det er et tøft marked for melkeprodukter i Norge med sterk konkurranse, og vi er hardt presset av import på ost og andre melkeprodukter. Det gjør det norskproduserte volumet har gått noe ned. Samtidig skal eksport av Jarlsbergost opphøre i 2020.

- Hvordan Tine-kuttene ramme norske melkebønder?

- Når vi nå skal tilpasse norsk melkeproduksjon til et mindre marked, så vil det ramme økonomien på hvert enkelt melkebruk. Samtidig ser jeg at Tine varsler en svakere prisutvikling på melk enn det vi har hatt de siste årene. Dette vil merkes, sier Bartnes.

Klikk på bildet for å forstørre.  

MINDRE MARKED: - Når vi nå skal tilpasse norsk melkeproduksjon til et mindre marked, så vil det ramme økonomien på hvert enkelt melkebruk, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. Foto: (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag