Se øyeblikket der Kjetil Nilsen hører tilbudet fra staten i videovinduet under:

NORD-JÆREN (Nettavisen Økonomi): Torsdag ble det klart at regjeringen tilbyr bøndene 10,15 milliarder kroner.

Kjetil Nilsen fra Randaberg er bonde, og følger forhandlingene om jordbruket tett. Den enorme økningen i gjødselprisene har gjort at Nilsen ikke har turt å kjøpe inn mengden gjødsel han normalt kjøper

– I fjor brukte jeg 150.000 kroner på gjødsel. Hadde jeg kjøpt samme mengde i år, hadde det kostet 450.000 kroner. Det går rett på bunnlinjen, sier 50-åringen.

– Du har ikke kjøpt mer, av frykt for at du ikke skulle bli kompensert fra staten?

– Når du leser Trygve Hegnar og hva de mener... Vi bønder er visst gale og litt av hvert, som krever så mye. Jeg har ikke turt å stole på at vi skulle bli kompensert. Men nå skal jeg bestille mer gjødsel, sier Nilsen.

Les også: Nettavisens redaktør om jordbruksoppgjøret: - En interessegruppe har ranet statskassen

– Det er helt sinnssykt

Prisene på gjødsel, strøm og drivstoff har skutt i været, og bøndene krevde på forhånd 11,5 milliarder kroner fra staten. Kravet er rekordhøyt.

Til sammenlikning var kravet 2,1 milliarder kroner i fjor.

Bøndene krever blant annet «et kraftig inntektsløft som reduserer gapet mellom bonden og andre grupper i samfunnet».

Randaberg-mannen Nilsen jobber som bonde på nordspissen av hele Norges matfat - Jæren. Siden han var 26 år har han drevet gården. Først sammen med faren, og de siste 14 årene sammen med kona.

Han peker på 15 sekker med gjødsel á 600 kg som står i innkjørselen.

– For et år siden kostet det 1800 kroner for én sekk. Nå koster det 6900 kroner, pluss moms. Det er helt sinnssykt, sier bonden.

I fjor produserte gården til Nilsen 480.000 liter melk fra kyr, 25.000 kilo storfekjøtt og 125.000 kilo svinekjøtt.

– Da jeg begynte kunne jeg leve på bare svin, mens far kunne leve på bare storfe. Siden den gang har vi nær doblet produksjonen av begge deler, men vi kan nesten ikke leve av det lenger, sier Nilsen.

– Elleville tall

Det skiller i underkant av tre milliarder kroner mellom jordbrukets krav og statens tilbud. Norges Bondelag mener regjeringen har forstått alvoret og den store kostnadsveksten som jordbruksnæringen står i.

Nilsen er langt på vei enig. Han har sett over 160 melkeprodusenter i jordbruket på Randaberg bli til under 20 i løpet av årene han har jobbet som bonde.

– Hvis vi ikke hadde fått kompensasjon, tror jeg at mange hadde sluttet. Det hadde blitt en styrt avvikling. Vi kan ikke holde på uten at det er butikk i det. Vi er nødt til å tjene penger, sier Randaberg-bonden.

– Tror du norske forbrukere har forståelse for at dere krever 11,5 milliarder kroner i dette oppgjøret?

– Det er helt elleville tall, men jeg tror de har det. Men mediene har vært flinke til å vise frem debatten på TV, radio og i avisene. Jeg tror folk har fått med seg kostnadsøkningene, sier Nilsen og fortsetter:

– Og folk kjenner det på egne lommebøker, med økt pris på strøm, diesel og bensin. Det er ikke bare hos oss bønder at utgiftene er høyere.

Han anslår at hans faste utgifter på gården har økt med 600.000 kroner på halvannet år.

Les også: Høyre: - Fryktelig mye penger til bøndene