Bondevik: - Renta blir ikke satt opp

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror det vil drøye før Norges Bank setter opp renta igjen. De siste signalene fra Svein Gjedrem tyder på flere kutt.

20.02.04 07:04

Det sier Bondevik etter å ha hørt sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale torsdag kveld. Bondevik tok årstalen som et signal om at det ikke blir noen økning i rentenivået, i hvert fall på kort sikt.

Samtidig understreket Bondevik advarselen fra Gjedrem om at norske lånetagere ikke bør gjøre seg vant til dagens lave renter.

– Dette må særlig unge mennesker legge inn i regnestykket. Det er viktig å ha en buffer, slik at man kan tåle en økning. Ingen bør basere sin økonomi på at dette lave nivået vil holde seg over lang tid, sier Bondevik ifølge NTB.

I talen som Gjedrem serverte landets elite innen næringsliv og politikk, fremheves det at konjunkturene i norsk økonomi har snudd. Men selv om Gjedrem ser optimistisk på landets vegne, poengterer han at det ennå er en skjør økonomi vi lever med. Inflasjonen er lav, og dermed kan det også komme flere rentekutt.

Bondevik synes ellers det var en smule oppsiktsvekkende at en sentralbanksjef faktisk i sin årstale klager over at prisstigningen er for lav.

– Sånt hører man ikke ofte. Men det inngår jo i sentralbanksjefens sterke forsvar av sin rentepolitikk. Dessuten begynte han jo talen merkbart mer optimistisk enn i fjor. Dette viser at regjeringens finanspolitikk virker. Det ligger også an til at ledigheten vil begynne å gå ned, sa Bondevik før han hastet videre.

Finansminister Per-Kristian Foss sa i etterkant av talen at han tror det lave rentenivået vil holde seg en god stund til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.