*Nettavisen* Økonomi.

Borettslag vil anlegge kolonihage på taket

POSITIVE EFFEKTER: I tillegg til positive miljøeffekter kan dyrking av kortreist mat være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering.

POSITIVE EFFEKTER: I tillegg til positive miljøeffekter kan dyrking av kortreist mat være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering. Foto: (Google / Estate Nyheter)

Et borettslag i Oslo ønsker å omskape taket til en kolonihage bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd.

På vegne av borettslaget Uelands gate 59 har selskapet Rooftop AS sendt en forespørsel til Plan- og bygningsetaten (PBE) om takhage på bygningen, skriver Estate Nyheter.

Forslaget tar utgangspunkt i kommunes mål om, og strategi for «at det i Oslo blir etablert grønne tak og fasader i et omfang som bidrar vesentlig til både å løse viktige miljøutfordringer, og til at Oslo blir en vakrere og mer inkluderende by».

Les også: Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av eget tabu

Uelands gate 59 ligger i Iladalen, innenfor det området av dalen som av Oslo kommune er vedtatt vernet etter plan- og bygningsloven som verneverdig kulturminne/ kulturmiljø. Ifølge Rooftop vil ikke den aktuelle takhagen endre fasader eller generell synbarhet, skriver Estate Nyheter.

Eiendommen skal være den eneste innenfor det vernede området av Iladalen som har flatt tak. I sommerhalvåret er taket skjult av trekroner fra omkringliggende høydedrag og leiligheter.

Les også: Her selges boliger som varmt hvetebrød

– Medlemmene i borettslaget ønsker å omskape taket til en kolonihage, bestående av soner for vekstbruk med spiselige og sanselige vekster, blomstereng og møteplasser for sosial velferd. Motivet er at dyrking av kortreist mat kan være god rekreasjon og utgangspunkt for fellesskap, læring og integrering i tillegg til positive miljøeffekter, heter det i henvendelsen til PBE, skriver Estate Nyheter.

Takhagen vil bestå av partier med vegetasjon og terrassedekk. Elementer i høyden skal unngås, for å hindre at disse blir synlige fra gatenivå.

Les også: Selger Bergens dyreste leilighet noensinne

– National Center for Urban Agriculture (NCUA) – med kompetanse fra fem fakulteter ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet – vil bistå med anbefaling av smarte, ressurseffektive dyrkingsteknikker og plantetyper som – foruten å produsere mat for mennesker – utgjør et viktig biotop for artsmangfoldet av småfugler og insekter, skriver Rooftop, og fortsetter:

Les også: Byrådet vil eie 20 prosent av Oslo-boliger

– Det skal anvendes moderne teknologi og teknikk for å optimalisere vanningseffekten av hver dråpe, og forbruke så lite vann som mulig for å sikre tilstrekkelig mengde vann for å bevare frodighet, men med minimal avrenning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.