*Nettavisen* Økonomi.

Børs-rekord for Statoil

De ansatte ved Statoils hovedkvarter i Stavanger har all grunn til å heise flagget. Bare én dag etter at erkerivalen Norsk Hydro satte rekord ved børsen, følger Statoil etter.

Statoil-aksjen ble onsdag omsatt for 78,50 kroner ved Oslo Børs. Det er den høyeste kursnoteringen noensinne, og priser selskapet til 172 milliarder blanke kroner.

Den gamle rekorden var 78,25, og ble nådd 6. januar i år.

Tror den høye oljeprisen holder seg

Investorenes interesse for norske oljeaksjer er med andre ord upåklagelig om dagen. Oljeprisen har stort sett ligget over 30 dollar per fat de siste dagene, og pengene renner inn i kassen til Statoil og Hydro.

Gjensidige NOR Equities er blant meglerhusene som har jekket opp sitt oljeprisanslag for 2004 den siste tida. Meglerhuset tror nå på en oljepris på 28 dollar i gjennomsnitt i år, ifølge TDN Finans.

Tveegget valuta-sverd

Den svake krona er en av grunnene til at utlendingene har fått øynene opp for norske aksjer. Svekkelsen på 15-20 prosent mot euro betyr at norske aksjer alt annet likt har blitt "billigere" for europeiske investorer .

For Statoil har imidlertid de voldsomme svingningene i valutamarkedet også sine negative sider. Dollarkursen har rast de siste månedene, og det betyr at oljeprisen målt i norske kroner er på vikende front.

For nøyaktig fem måneder siden var oljeprisen 29 dollar og dollarkursen 7,65. Det ga en oljepris på 222 norske kroner. Onsdag er oljeprisen 30,5 dollar og kursen 6,85. Det gir en oljepris på 209 målt i norske kroner. Trøsten er at verdien på Statoils gjeld tatt opp i amerikanske dollar faller i takt med valutakursen.

Kjip start

Statoil hadde en trå start på børsen da selskapet ble lansert med brask og bran i juni 2001. De første aksjene ble omsatt for 72 kroner, men kursen falt til 60 kroner bare en måned seinere.

Da børsen var herjet av terrorfrykt før Irak-krigen i fjor vinter, fikk du kjøpt en Statoil-aksje for rundt femtilappen. Siden den gangen har kursen økt med nesten 60 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.