*Nettavisen* Økonomi.

Børsbonanza for Elkem

Etter at Orkla hamstret aksjer i metallprodusenten Elkem, har selskapet hoppet til værs. Telenor når nye høyder, mens Stolt-Nielsen og oljeselskapene følger etter.

10.01.05 16:23

Det ble mandag morgen kjent at industrigiganten Orkla skal kjøpe Folketrygdfondets, Storebrand Livsforsikrings og DnB NORs aksjer i Elkem. Dette utgjør over fem millioner aksjer, og etter kjøpet har Orkla 50,03 prosent av Elkem-aksjene.

For aksjeposten må Orkla ut med nærmere 1,2 milliarder kroner.

Det overraskende oppkjøpet har utløst tilbudsplikt overfor de andre aksjonærene i selskapet. Takker de øvrige ja til Orklas tilbud, må selskapet ut med nærmere seks milliarder for resten av Elkem.

Elkem endte opp 9,09 prosent, og ligger på toppen av listen over de mest omsatte selskapene.

Stolt-Nielsen er også en av mandagens vinnere. Shippingselskapet opplyste i en melding fredag kveld at de vil selge sin eierandel i Stolt Offshore på 42 prosent. Selskapet stiger 7,65 prosent, mens salgsvaren Stolt Offshore ligger høyt oppe på taperlisten med en nedgang på 1,99 prosent.

Stolt-Nielsen er tatt inn i DnB NORs portefølje.

Oljegigantene Norsk Hydro og Statoil legger begge på seg, med henholdsvis 1,06 og 1,89 prosent. Oppgangen kommer på grunn av en stigende oljepris. Telenor stiger videre, etter oppgang på slutten av forrige uke, med 2,15 prosent. Aksjen endte på 59,50 kroner, noe som er tidenes høyeste Telenor-kurs.

Jinhui, PGS og TGS-Nopec er også godt opp i morgentimene mandag.

Frontline startet dagen i minus, på grunn av et fallende tankmarked. Dagen endte imidlertid i pluss, og selskapet er opp 0,90 prosent.

DnB NOR og Storebrand faller med henholdsvis 1,26 og 0,43 prosent.

Hovedindeksen steg ved ukens begynnelse, og endte opp 0,78 prosent til 238,71 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.