Gå til sidens hovedinnhold

- Børsen faller 25 prosent

Nå vil krisen nå sitt klimaks, sier Saxo Banks aksjestrateg.

KONGENS GATE (NA24): Den økonomiske uroen i Europa har vært vedvarende i lang tid. Det ser heller ikke ut til at det vil bli en snarlig løsning.

Nylig kom den danske investeringsbanken Saxo Bank med sine spådommer for 2012. De tror at en krise er uunngåelig og at det nå bygger seg opp til en «perfekt storm».

- Dette scenarioet er at vi har en EU-krise - det er lav vekst, høy arbeidsledighet, noe som kan føre til sosial uro i flere land, og vi har et finansmarked som ikke aksepterer de løsningene vi har fått fra Europa, sier Peter Garnry, aksjestrateg i Saxo Bank.

- Vi ser på flere forskjellige stressfaktorer, og det er ingen som ser lyse ut, sånn som det er nå. Det har vært 17-18 forskjellige EU-møter, som ikke har ført til noe. Vi tror denne perfekte stormen vil gjøre at obligasjonsmarkedet faller og aksjemarkedet faller omtrent 25 prosent, fortsetter Garnry til NA24.

- Noe må skje
Saxo Bank mener altså at alt tyder på at en krise snart er over oss. De mener likevel at det ikke behøver å være altfor negativt.

- Det positive med hvis denne perfekte stormen skjer, så kommer vi til et punkt der politikerne sier at det må skje noe, fastslår Peter Garnry.

- Scenarioet blir da at landene samles, ser på hvem som skylder hva og blir enige om hvordan man skal strukturere det hele - så kommer man ut av det, forklarer strategen.

Garnry forklarer at det er mye press på finansmarkedene og Europa nå, med høy gjeld, lav vekst og høy arbeidsledighet.

- Vi tror det betyr at markedene blir svekket i et halvt år, så kommer det forhåpentligvis en løsning. Vi regner med at det blir nådd et lavpunkt, så begynner man å se framover igjen. Vi er altså ikke så negative, og vi tror det kommer noe positivt ut av det, sier strategen.

Redd for inflasjon
Den europeiske sentralbanken (ESB) har ikke vært altfor aggressive i sin hjelp til de gjeldsrammede landene. Det kommer som følge av frykten for inflasjon, spesielt Tysklands frykt, forklarer Peter Garnry

- ESB får ikke lov av Bundesbank til å være mer aggressive, fordi hvis ESB bare kjøper opp Hellas’ gjeld, så utvider de pengemengden i systemet. Og ESB kan ikke kontrollere hvordan penger sirkulerer rundt innenfor eurosonen.

- Så hvis de hjelper Hellas, Italia og Spania er det stor fare for at pengene filtrerer inn i kjernelandene og får inflasjonen til å stige, noe som går ut over både din og min økonomi. Det er tyskerne imot - de er kronisk redd for inflasjon, forteller Saxo Bank sin aksjestrateg.

Garnry tror imidlertid ESB vil være mer aggressive i fremtiden.

- Men hvis de skal få lov til det, må søreuropeiske politikere gjøre så mye som mulig først. Vi tror man presser de søreuropeiske politikerne så mye som overhodet mulig, før man begynner å kjøre mer aggressive metoder, forklarer dansken.

Tror euroen vil bestå
På grunn av all uroen, er det flere som har spekulert i at euroen snart er historie. Det tror imidlertid ikke Saxo Bank.

- Det er en sannsynlighet for det, men den er ikke særlig høy på det nåværende tidspunkt. Problemet med å ha en felles valuta, men ikke et felles finanssystem, er at når det går galt med noen land, som det gjør nå, vil det påvirke alle landene i unionen.

- Vi tror uansett at euroen kommer til å bestå. Det er et prestisjeprosjekt for politikerne og implikasjonen vil være kolossale. Men en ting vi ikke kan utelukke, er at land som Hellas og Portugal vil forlate euroen. Men som utgangspunkt tror vi at alle land vil bli i euroen, og at man heller restrukturerer gjelden, forklarer Peter Garnry.

- Vi tror politikerne vil strekke seg veldig langt for å holde på euroen, legger strategen til.

Kommentarer til denne saken