Gå til sidens hovedinnhold

Børsen fikk USA-sjokk

Hovedindeksen ved Oslo Børs fortsatte sin ville ferd mot 180 poeng fredag, men gikk på en skikkelig smell halvannen time før børsslutt.

Optimismen rådet ved Oslo Børs også i formiddagstimene fredag. Hovedindeksen steg til 179,11 poeng, den høyeste noteringen siden april 2002.

Skuffende vekst i sysselsettingen

Først klokka 14.30 kom smellen. Ferske arbeidsmarkedstall fra USA satte en støkk i en hel finansverden. Tallene viser at antall sysselsatte utenom landbruket steg med 1.000 personer i desember i fjor. Økonomene hadde på forhånd anslått en økning på 150.000 personer, ifølge Bloomberg News.

- Dette er ikke noe godt varsel til markedet, sier tradingdirektør Marilou Hitt i National City Bank.

Formiddagens oppgang ved Oslo Børs forsvant som dugg for i minuttene etter at tallene ble publisert. Hovedindeksen endte til slutt på 178,13 poeng, som er 0,18 prosent høyere enn torsdagens sluttnotering.

New York-børsen åpnet markert ned i kjølvannet av de skuffende arbeidsmarkedstallene. Ved 16.15-tida var Dow Jones 0,6 prosent ned, mens Nasdaq lå an til en nedgang på 0,4 prosent.

Gladmelding for Ementor

It-sektoren fikk seg et nytt løft fredag, anført av konsulentkjempen Ementor. Hands opplyste i en børsmelding at de fredag har betalt lån med hovedstol og påløpte renter til Ementor på til sammen 12 millioner kroner. Nyheten løftet Ementor-kursen med over 5 prosen til 6,24 kroner.

Ementor har til sammen 14 millioner kroner utestående hos Hands, og selskapene er i en prosess for å avklare hvordan resten av betalingen skal skje. Prosessen skal avsluttes i løpet av kort tid.

Tandberg opplevde også en kraftig vekst fredag formiddag. Til tross for et lite tilbakeslag seinere på dagen, endte kursen 3,3 prosent opp på høy omsetning.

Opticom måtte tåle et tilsvarende kursfall, og endte på 129 kroner. It-indeksen endte til slutt knappe 0,9 prosent opp.

Storebrand i vinden

Tomra og Storebrand er også blant selskapene som er inne i en positiv trend. Storebrand sluttet dagen med en kursoppgang på 3,1 prosent.

Lerøy Seafood Group mister høyde etter at Ferd Private Equity og Johan H. Andresen jr. solgte 2,5 millioner aksjer fredag. Selskapet endte ned 1,8 prosent. Nyheten om at oppdrettslaks kan være kreftfremkallende som ruller og går i ulike medier er nok heller ikke så bra for aksjekursen.

Også gassrederiet Golar LNG har en aldri så liten nedtur, etter oppgang den siste tiden. Selskapet sluttet 4,8 prosent ned på beskjeden omsetning.

Til sammen ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for hele 4,2 milliarder på børsen fredag.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot